Filet z udźca kurczaka zapiekany z białą kapustą surówkową

Filet z udźca  to chyba najlepsza część mięska z kurczaka. Bardzo lubię używać tej części do moich kulinarnych eksperymentów 😉 Dziś moja propozycja to taki udziec zapieczony z kapustą, lekko tylko ukiszoną i tym razem kupioną w sklepie jako kapusta surówkowa, w wiaderku. Połączenie tych składników daje ciekawy efekt dla naszych kubków smakowych…a przecież o to właśnie chodzi. Podałam z ryżem czerwonym..i to była udana decyzja. 🙂

DSC_0485

Składniki:

  • 6 filetów z udźca kurczaka
  • 6-8 dużych łyżek białej  kapusty surówkowej lub lekko ukiszonej
  • czarny pieprz
  • magii – ta prawdziwa
  • ryż czerwony

DSC_0469

Sposób przygotowania:

Filety przyprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem, zalać magii (to zamiast soli) i  trzeba uważać z ilością, bo kapusta  jest też słona. Zostawić mięso na 3-4 godziny w lodówce, żeby przeszły przyprawami. Potem wyłożyć do brytfanki, obłożyć kapustą, piec w 180 st. przez godzinę w termoobiegu.

DSC_0430

DSC_0435

Smacznegooo ! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *