Filet z udźca to chyba najlepsza część mięska z kurczaka. Bardzo lubię używać tej części do moich kulinarnych eksperymentów 😉 Dziś moja propozycja to taki udziec zapieczony z kapustą, lekko tylko ukiszoną i tym razem kupioną w sklepie jako kapusta surówkowa, w wiaderku. Połączenie tych składników daje ciekawy efekt dla naszych kubków smakowych…a przecież o to właśnie chodzi. Podałam z ryżem czerwonym..i to była udana decyzja. 🙂
Składniki:
- 6 filetów z udźca kurczaka
- 6-8 dużych łyżek białej kapusty surówkowej lub lekko ukiszonej
- czarny pieprz
- magii – ta prawdziwa
- ryż czerwony
Sposób przygotowania:
Filety przyprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem, zalać magii (to zamiast soli) i trzeba uważać z ilością, bo kapusta jest też słona. Zostawić mięso na 3-4 godziny w lodówce, żeby przeszły przyprawami. Potem wyłożyć do brytfanki, obłożyć kapustą, piec w 180 st. przez godzinę w termoobiegu.
Smacznegooo ! 🙂