Dżem z czerwonej porzeczki – podrasowany galaretką 😉

To znów ja 😉 Pracowita dziś jestem! A właściwie to już drugi dzień, bo niedawno minęła północ, a ja nie mogę się oderwać od klawiatury już od wczoraj -niesamowitość  ogromna! 😉 Jednym ciągiem napiszę Wam również o porzeczce czerwonej i o tym, że w przeciwieństwie do agrestu- kolorem powala. Zależało mi na kolorze, bo chcę używać tej galaretki również do przekładania ciast, bo ma fajny kwaskowaty smak.  Chyba nadchodzi zmęczenie materiału, bo 3 razy już przeczytałam co napisałam i nie wiem co  jest nie tak. Coś mi nie pasuje…

Składniki:

  • 2-2,5 kg czerwonej porzeczki
  • 1-1,5 cukru
  • 2 galaretki ( dałam 1 -wiśniową, 2- malinową)

Sposób przygotowania:

Do rondla lub na patelnie wlać pół szklanki wody i wsypać umyte i obrane z szypułek owoce. Smażyć niedługo i na małym  ogniu, bo to delikatny owoc. Pod koniec smażenia dodać galaretki, dobrze wymieszać.

Pasteryzować  w słoiczkach na dżem  przez 10-5 minut.

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge