Drożdżowiec z rabarbarem i górą :) kruszonki

Nie ma to jak unoszący się w kuchni zapach pieczonego ciasta drożdżowego. Też to lubicie? Najlepiej takiego z górą kruszonki ! – ja tak uwielbiam 🙂 Kiedy jest sezon na rabarbar – muszę upiec drożdżowca z rabarbarem, jak się pojawią truskawki – pewnie też coś drożdżowego wymodzę, no i jesienne śliwki węgierki też muszę zaliczyć w cieście drożdżowym. Taka już jestem i już 🙂 Wiele lat temu bałam się ciasta drożdżowego – a to, że się od rąk nie odklei, a to, że nie urośnie,  aż do momentu kiedy od koleżanki dostałam przepis, który nie dość, że w większości robi się mikserem, nie dość, że  zawsze wychodzi, to jeszcze można z niego robić bułeczki, rogaliki, rolady…No nic – tylko brać się do roboty 😉

DSC_0634

Składniki na ciasto:

  • 0,5 kg mąki pszennej (+ trochę do podsypania)
  • 1/2 kostki masła (125 g)
  • ½ szklanki cukru
  • 1/2 kostki drożdży (5 g)
  • ¾ szklanki mleka
  • 2 jaja
  • cukier waniliowy ( 1/2 opakowania)
  • 1 jajo do posmarowania ciasta
  • 10 łodyg rabarbaru

DSC_0628

Składniki na kruszonkę:

  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • cukier waniliowy ( 1/2 opakowania)
  • duża łyżka masła
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania ciasta:

Rabarbar obrać i pokroić w plastry grubości  mniej więcej 1 cm.  W rondelku rozpuścić masło i odstawić do przestygnięcia. W kolejnym rondlu podgrzać połowę mleka podanego w przepisie – tak, żeby było letnie, wkruszyć do niego drożdże, dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Odstawić rozczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Resztę mleka podgrzać aż będzie wrzące. W misce utrzeć całe jaja z cukrem i cały czas ucierając dolewać gorące mleko. ( Nie, nie pomyliłam się – ma być gorące!). Następnie dodać połowę mąki i dalej ucierać, dodać wyrośnięty rozczyn z drożdży.

DSC_0629

Cały czas ucierając wlać przestudzony tłuszcz, cukier waniliowy i resztę mąki. I właśnie w tym momencie używanie miksera staje się niemożliwe, bo ciasto jest już gęste, więc trzeba go odstawić i ciasto wyłożyć na deskę lub blat podsypany mąką. Rękami ugnieść , a jest to na tym etapie już bardzo proste i trwa to zaledwie kilka minut.

DSC_0630

Rozwałkować na wielkość zbliżoną do wielkości blachy i przełożyć do niej. Blaszka musi być wyłożona papierem do pieczenia. Ja użyłam blachy wielkości 40×30 cm.  Ciasto odstawić na 15- 20 min. w ciepłe miejsce – trochę podrośnie. W miseczce roztrzepać widelcem jajo i przy pomocy pędzelka posmarować ciasto. Na wierzchu ułożyć rabarbar i gęsto pokryć go kruszonką. Piec w 170-180 st. przez 50-60 min. w termoobiegu. Ciasto ma mieć ładny rumiany spód i lekko rumianą kruszonkę.

Sposób przygotowania kruszonki:

Wszystkie składniki wrzucić do miski, ugniatać rękoma, uciskając aż do czasu powstania grudek z wymieszanych składników.

DSC_0632

Smacznegooo ! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *