Drożdżowe bułeczki z czereśniami i lukrem Amaretto :)

Cześć 😊 Już dawno „chodziły za mną” takie bułeczki, bo już bardzo dawno ich nie robiłam. A kiedy zobaczyłam ogromne, bardzo dojrzałe, dosłownie prawie czarne i smakowite czereśnie , wiedziałam, że nadszedł ten moment 😉 Nie robiłam dużych bułeczek, bo jakoś  tak poręczniejsze są dla mnie  niewielkie, no i więcej owoców przypada na ciasto, hihi.  Bułeczki są puszyste i smakowite, a lukier z Amaretto bardzo podniósł ich walory smakowe.  Z podanej porcji wychodzi kilkanaście niewielkich bułeczek. I, jak już pewnie wiecie, najlepsze są na świeżo- mniam 😉


Składniki na ciasto:

  • 0,5 kg mąki pszennej (+ trochę do podsypania)
  • 1/2 kostki masła (125 g)
  • ½ szklanki cukru
  • 1/2 kostki drożdży (5 g)
  • ¾ szklanki mleka
  • 2 jaja
  • 2 garści dorodnych, bordowych, dojrzałych  czereśni 😉
  • 1 jajo do posmarowania ciasta

Składniki na lukier

  • 5 łyżek cukru pudru
  • 4-4,5 łyżki likieru Amaretto

W rondelku rozpuścić masło i odstawić do przestygnięcia. W innym rondlu podgrzać połowę mleka podanego w przepisie – tak, żeby było letnie, wkruszyć do niego drożdże, dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Odstawić rozczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Resztę mleka podgrzać aż będzie wrzące. W misce utrzeć całe jaja z cukrem i cały czas ucierając dolewać gorące mleko. ( tak- ma być gorące!). Następnie dodać połowę mąki i dalej ucierać, dodać wyrośnięty rozczyn z drożdży. Cały czas ucierając wlać przestudzony tłuszcz, cukier waniliowy i resztę mąki. Ciasto jest już gęste, więc trzeba  wyłożyć na deskę lub blat podsypany mąką. Rękami ugnieść , a jest to na tym etapie już bardzo proste i trwa to zaledwie kilka minut. Ciasto odstawić na 15- 20 min. w ciepłe miejsce – trochę podrośnie.

Odrywać  nieduże kawałki ciasta, formować rękoma kulki, spłaszczać je do grubości ok. 0,5 0 1 cm, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W placuszkach wygnieść jeszcze trochę dno, zostawiając wyższe brzegi, żeby ewentualny sok z owoców się nie wylał. Posmarować rozbitym jajkiem

i ułożyć połówki czereśni, wnętrzem do góry.

Piec w 180 st. , w termoobiegu przez 20-25 min (sprawdzać  przez szybkę czy się zrumieniły).

W miseczce wymieszać cukier puder z likierem.

Po przestudzeniu, bułeczki oblać lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *