Drobiowy udziec w alkoholu cytrynowo – miodowym

Cześć Moi Drodzy Czytelnicy 😊 Proponuję Wam dziś bardzo prosty przepis na mięso z udźca kurczaka – moją ulubioną część ptaszora 😉 Do nadania mu smaku wykorzystałam resztę wódki o smaku cytrynowo – miodowym, która co najmniej od pół roku stała w barku ( bo nie przepadam za takimi sklepowymi wynalazkami) . Ale w kurczaku zrobiła co trzeba, czyli skruszyła nieco mięsko, dodała aromatu i smaku. Jak widzicie, po raz kolejny, użyłam  minimum przypraw, bo tak jak już wcześniej wspominałam, czasem wystarczy dobrze je dobrać i cel zostanie osiągnięty.  Mięso nadaje się do obiadu z ziemniaczkami czy ryżem lub kaszą, ale też na kolację z pieczywem.


Składniki:

  • 60 dag mięsa z udźca kurczaka
  • 0,5 szklanki wódki cytrynowo – miodowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Mięso kurczaka dokładnie umyć i osuszyć.  Przyprawić solą, zalać alkoholem i sokiem z cytryny. Odstawić na 1-2 godziny.

Piec 30-40 min. w termoobiegu w 180 st.  I tyle😊

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *