Dorsz z rozmarynem, pietruszką, białym pieprzem, pomarańczą…

Dziś jest rybny dzień ;), bo to kolejny przepis z tej kategorii – czasem tak bywa. Ale rybka zdrowa jest i powinniśmy jej dużo jeść.  Przepis, jak zauważyliście, może być uznany za dietetyczny, ze względu na składniki i sposób przygotowania. Mięsko osiąga bardzo przyjemny smak, a przepis nie jest czasochłonny. Widzicie to pięknie rozwarstwiające się mięsko ? 🙂 – tylko wcinać!

dsc_1033

Składniki:

  • 1 kg świeżego dorsza (całego)
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu białego
  • 4 gałązki rozmarynu
  • 5 gałązek natki pietruszki
  • 5 plastrów pomarańczy
  • kilka kropel oliwy (dałam cytrynową, domowej roboty)

Sposób przygotowania:

Rybę natrzeć solą i pieprzem. Do środka włożyć gałązki rozmarynu i pietruszki oraz plastry pomarańczy.  Po wierzchu skropić oliwą cytrynową.

dsc_1024Rybę na 2-3 godziny odstawić do lodówki, a potem piec w 180 st, pod przykryciem przez 45 min. i jeszcze jakieś 10 minut bez pokrywki, do lekkiego zrumienienia.  Podawać na ciepło.

dsc_1030

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *