Dziś jest rybny dzień ;), bo to kolejny przepis z tej kategorii – czasem tak bywa. Ale rybka zdrowa jest i powinniśmy jej dużo jeść. Przepis, jak zauważyliście, może być uznany za dietetyczny, ze względu na składniki i sposób przygotowania. Mięsko osiąga bardzo przyjemny smak, a przepis nie jest czasochłonny. Widzicie to pięknie rozwarstwiające się mięsko ? 🙂 – tylko wcinać!
Składniki:
- 1 kg świeżego dorsza (całego)
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka pieprzu białego
- 4 gałązki rozmarynu
- 5 gałązek natki pietruszki
- 5 plastrów pomarańczy
- kilka kropel oliwy (dałam cytrynową, domowej roboty)
Sposób przygotowania:
Rybę natrzeć solą i pieprzem. Do środka włożyć gałązki rozmarynu i pietruszki oraz plastry pomarańczy. Po wierzchu skropić oliwą cytrynową.
Rybę na 2-3 godziny odstawić do lodówki, a potem piec w 180 st, pod przykryciem przez 45 min. i jeszcze jakieś 10 minut bez pokrywki, do lekkiego zrumienienia. Podawać na ciepło.
Smacznegooo! 🙂