Domowy koncentrat grzybowy.

Witam Was aromatem lasu i grzybów 😊 Nie wiem jak u Was, ale w „moim” 😉 lubuskim jest grzybów  mnóstwo. Wszyscy miłośnicy grzybowego smaku opanowali lasy 😊 Ponieważ moja spiżarnia zawiera już grzyby w occie, grzyby w solance, grzyby w pomidorach, grzyby suszone, postanowiłam zrobić coś, co Wam się na pewno spodoba 😊 Jest to koncentrat (mus) grzybowy, zapasteryzowany w słoiczkach.  Bardzo szybko się go robi. Dobrze, jeśli mamy grzyby różnych gatunków – smak i aromat będzie pełniejszy i  bardziej wyrazisty. Możliwość późniejszego zastosowania jest bardzo wygodna, bo można z  niego szybciutko zrobić zupę – krem, albo dosmaczyć jakaś inną zupę, dodać do sosu, do mięsa itd. Gorąco zachęcam do wypróbowania mojego pomysłu.

Tak na marginesie, to niektórym “grzybowiczom”   skopałabym d… tzn. „cztery litery” za  dosłowne „zasyfianie” lasu !!! I akurat o nich nie powiem, że jedzą kanapeczki, ale żrą, nie piją, ale chleją plastikowe napojki i opakowania oczywiście zostawiają  w lesie – brudasy!

Składniki:

  • grzyby (podgrzybki, prawdziwki, kozaki, maślaki…) w ilości jaką zbierzecie i zdecydujecie przeznaczyć na ten przepis 😉
  • sól- na smaka 😉 lub sos sojowy, który cudownie podkreśli smak grzybowy
  • i czarny pieprz też

Sposób przygotowania:

Grzyby oczyścić, umyć i pokroić na mniejsze kawałki ( naprawdę nie ma to znaczenia na jakie). Gotować w malutkiej ilości wody (bo grzyby po umyciu, trochę tej wody już będą miały) przez 20 min. Następnie zblendować przy użyciu blendera lub w dzbanie na mus -konsystencja gęstej śmietany. Dosolić i dodać pieprzu do smaku.

Zapakować w słoiki różnej wielkości, bo zależy do czego będziecie tego używać.

Pasteryzować malutkie słoiczki 20 min, większe pół godziny.

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge