Domowy chlebuś z garnka – super ! Bardzo prosty przepis.

Słoneczna hejka 😉😊 Nie oglądajcie tyle telewizji tylko pieczcie chleb! Zabrzmiało jak hasło na murze 😉 Ale w tym, co napisałam, jest naprawdę dobry przekaz. Nie można siebie maltretować zbyt dużą ilością wiadomości, faktów, serwisów itp., mamiących nas często niepewnymi, niekonkretnymi i sprzecznymi informacjami.  Nie bądźmy masochistami! – To cholernie niezdrowe dla naszej psychiki. Szanujcie i oszczędzajcie siebie i swoją rodzinę. Jest tyle cudownych rzeczy, które można robić w tym… durnym czasie… To tyle na tematy okołowirusowe. Zapraszam już do pieczywa. Chleb jest chlebowo pyszniasty 😉 Skórka pięknie popękana i chrupiąca.  Smak wyśmienity. Przepis udostępniany był kilkakrotnie w internetowych  grupach kulinarnych, do których należę i ja go też przygarnęłam 😊 Bardzo prosty w przygotowaniu 😊

Składniki:

  • ¾ kg mąki (750 g)
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g (paczka) suchych – ja ( tzn. córa robiła na suchych, ale druga córa robiła n świeżych i też wyszedł super 😊)
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju
  • ½ łyżeczki cukru
  • 2 szklanki ciepłej wody

Dodatkowo:

Żeliwny garnek  ( u mnie brytfanka żeliwna 29 x 22 cm) lub ew.szklana brytfanka

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki włożyć do misy miksera i pojedynczym mieszadłem, na wolnych obrotach wymieszać.

Przykryć misę ściereczką i odstawić  na 3o min. do wyrośnięcia.

Ponownie ciasto wymieszać i znów odstawić na 30 min. do wyrośnięcia. W międzyczasie do piekarnika wstawić garnek i nagrzać piekarnik do 220 st. Wyjąć naczynie i do gorącego  włożyć uformowany chleb (nie trzeba garnka niczym smarować i posypywać, nic się nie przyklei , po wyjęciu pieczywa garnek wygląda jak nie używany 😉) i przykryć pokrywką. Piec, ale już w 200 st.ok.35 min., następnie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 20 min.

Smacznegooo! 🙂

 

 

 

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *