Domowa bagietka

Cześć😊 Dalej jest pochmurno, brzydko i do tego pada. Myślę, że taka cieplutka, świeżutka bagietka np. z masełkiem i  konfiturą, zapach drożdżowego ciasta… rozgrzeje atmosferę w domu  i od razu będzie milej. Mówię Wam, spróbujcie – to działa 😊 Bagietkę, jak zobaczycie, robi się niezwykle łatwo. Dawno temu już je piekłam, a teraz mi się znów przypomniały. Przepis mam chyba od koleżanki, ale nie pamiętam dokładnie.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 20 g drożdży suchych (instant)
  • 50 ml mleka
  • 20 dag masła
  • 150 ml wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Mleko lekko podgrzać i wrzucić do niego masło – rozpuści się. Do letniej  wody dodać drożdże, wymieszać.

Mąkę przesiać przez sito (u mnie tym razem akurat był specjalny kubek-wygodny ), dodać cukier i sól.

Dodawać mleko z masłem i trochę już wyrośnięte drożdże. Zagniatać ciasto.  Zagniatać tak długo (wychodzi jakieś 10-15 minut) aż ciasto będzie ładnie gładkie i elastyczne. Oczywiście, jak to zwykle bywa, gdy jest za rzadkie dosypać odrobinę mąki, gdy zbyt gęste – mleko lub wodę.  Można uformować jedną długą bagietkę lub, tak jak ja to zrobiłam, dwie mniejsze.

Na wierzchu zrobić ostrym nożem skośne nacięcia na ok. pół cm. Posmarować wierzch mlekiem – ładnie się zarumieni 😊

Ja użyłam do pieczenia takiej specjalnej ażurowej blaszki  i papieru do pieczenia- na zdjęciu widać.

Piec w 190-200st, ok 30 min. Na dno piekarnika wstawić blaszkę z wodą.

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge