Dobra, delikatna sałatka śledziowa

Dzyń, dzyń, dzyń – dzwonią dzwonki sań, a ja znów na blogu jestem dobry przepis mam 😉 Oryginalnie Was dziś witam, krótką, świąteczną rymowanką, hihi. Jeśli ktoś nie przepada za wyrazistym smakiem śledzia, to ta sałatka na pewno mu posmakuje, ponieważ tutaj śledzik jest bardzo delikatny. Mnie  ona smakuje i na święta i na co dzień. Zestawienie bardzo klasycznych składników dało bardzo smaczny efekt, a i proste wykonie zachęca do wypróbowania.

Składniki:

  • 0,5kg filetów śledziowych solonych
  • 2 średnie cebule
  • 3 średnie marchewki
  • 3 jaja
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu lub śmietany, kto woli
  • 1 łyżka cukru (do cebuli)
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego
  • ponad pół litra mleka do wymoczenia śledzi

Sposób przygotowania:

Filety wymoczyć w mleku do takiego stanu słoności jaki lubicie, tylko, żeby ich całkiem nie wyjałowić 😉 Trzeba, po prostu próbować.

Marchewkę  nieobraną ugotować al dente – trwa to od 8 do 10 min., w zależności od wielkości, Następnie obrać i zetrzeć na dużych oczkach jarzynowych tarki. Cebulę pokroić w średnią kostkę, posypać cukrem, zgnieść rękoma, zostawić na 10 min.

Jajka ugotować, obrać, pokroić w kostkę. Śledzie przekroić wzdłuż na pół, a potem w cienkie paseczki w poprzek. Do miski wrzucić śledzie, cebulę, marchewkę, jaja, dodać sok z cytryny i pieprz.

Wszystko polać majonezem i jogurtem, wymieszać. Dobre są od razu po zrobieniu, ale jeszcze lepsze po paru godzinach, po tym czarodziejskim procesie tzw. przegryzienia się 😉 😊

Smacznegooo!

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge