Grillujemy, bo czas ku temu jest odpowiedni. Dziś polecam bardzo delikatne i proste składniki, co jest znów potwierdzeniem, że często w prostocie tkwi sedno i moc ;). Niewyszukane przyprawy, mało skomplikowane przygotowanie, krótki czas grillowania i ciekawy efekt– to chyba wystarczy, żeby po prostu spróbować.
Składniki:
- 30 dkg piersi indyka
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu białego
- 1/3 świeżego ananasa
- 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
Ananasa obrać, wykroić twardą część ze środka, pokroić w kostkę, mniej więcej 1,5 x 1,5 cm lub 2 x 2 cm. Piersi indycze pokroić w kostkę, mniej więcej tej wielkości co ananas i przyprawić solą i pieprzem oraz polać olejem, żeby nie wysychały na grillu. Zostawić na 1-2 godzinki w lodówce, żeby przeszedł przyprawami.
Nabijać na patyczki do szaszłyków, na przemian ananasa i indyka.
Piec na grillu aż do momentu zrumienienia – nie trwa to długo (jakieś kilkanaście minut), bo pierś indyka szybko dochodzi. Można również, przy braku pogody, zrobić szaszłyki na patelni grillowej w domu. Na patelnię dać odrobinę oleju. Super wychodzą upieczone w piekarniku – ok 30 min, termoobieg, 190 st. Podawać z pieczywem, smakową musztardą lub sosem.
Smacznegooo ! 🙂