Delikatne szaszłyki z piersi indyka i ananasa – na grilla i nie tylko

Grillujemy, bo czas ku temu jest odpowiedni. Dziś polecam bardzo delikatne i proste składniki, co jest znów potwierdzeniem, że często w prostocie tkwi sedno i moc ;).  Niewyszukane przyprawy, mało skomplikowane przygotowanie, krótki czas grillowania i ciekawy efekt– to chyba wystarczy, żeby po prostu spróbować.

DSC_0603

Składniki:

  • 30 dkg piersi indyka
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu białego
  • 1/3 świeżego ananasa
  • 2 łyżki oleju

DSC_0593

Sposób przygotowania:

Ananasa obrać, wykroić twardą część ze środka, pokroić w kostkę, mniej więcej  1,5 x 1,5 cm lub 2 x 2 cm. Piersi indycze pokroić w kostkę, mniej więcej tej wielkości co ananas i przyprawić solą i pieprzem oraz  polać  olejem, żeby nie wysychały na grillu. Zostawić na 1-2 godzinki w lodówce, żeby przeszedł przyprawami.

DSC_0595

Nabijać na patyczki do szaszłyków, na przemian ananasa i indyka.

DSC_0598

Piec na grillu aż do momentu zrumienienia – nie trwa to długo (jakieś kilkanaście minut), bo pierś indyka szybko dochodzi. Można również, przy braku pogody, zrobić szaszłyki na patelni grillowej w domu.  Na patelnię dać odrobinę oleju. Super wychodzą upieczone w piekarniku – ok 30 min, termoobieg, 190 st. Podawać z pieczywem, smakową musztardą lub sosem.

DSC_0601

Smacznegooo ! 🙂

 

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *