Jak tam przygotowania świąteczne? Pewnie mnóstwo roboty z myciem okien, prasowaniem, przystrajaniem i szykowaniem świątecznych rarytasów. W międzyczasie proponuję malutką przerwę na przygotowanie bardzo prostego i super pysznego likieru czekoladowego. Ten dodatek pieprzu to nie żadna pomyłka – cudnie podnosi smak całości i podkreśla oryginalność. Co najlepsze – jest gotowy do spożycia tuż po przygotowaniu. Więc umilając sobie wielkie porządki można podelektować się tym trunkiem – tylko nie za dużo, żeby na święta goście tez mogli się zachwycać 😉
Składniki:
- 2 szklanki wódki 40 %
- 2 szklanki mleka 3,2 %
- 200 g gorzkiej czekolady
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka białego pieprzu świeżo mielonego
Sposób przygotowania:
Mleko z cukrem zagotować, wyłączyć gaz. Wrzucić skruszoną czekoladę, mieszać aż się rozpuści.
Dobrze jest zmiksować blenderem, żeby likier był gładki, bo czekolada nie zawsze się rozpuści do końca. Przestudzić i wlewać powoli, mieszając, alkohol. I gotowe 🙂 Przechowywać w lodówce.
Na zdrowie! 🙂