Czekoladowy likier z białym pieprzem – prosty, świąteczny, wykwintny…:)

Jak tam przygotowania świąteczne? Pewnie mnóstwo roboty z myciem okien, prasowaniem, przystrajaniem i szykowaniem świątecznych rarytasów.  W międzyczasie proponuję malutką przerwę na przygotowanie bardzo prostego i super pysznego likieru czekoladowego. Ten dodatek pieprzu to nie żadna pomyłka – cudnie podnosi smak całości i podkreśla oryginalność.  Co najlepsze – jest gotowy do spożycia tuż po przygotowaniu. Więc umilając sobie wielkie porządki można podelektować się tym trunkiem – tylko nie za dużo, żeby na święta goście tez mogli się zachwycać 😉

dsc_0154

Składniki:

  • 2 szklanki wódki 40 %
  • 2 szklanki mleka 3,2 %
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka białego pieprzu świeżo mielonego

dsc_0152

Sposób przygotowania:

Mleko z cukrem zagotować, wyłączyć gaz. Wrzucić skruszoną czekoladę, mieszać aż się rozpuści.

dsc_0153Dobrze jest zmiksować blenderem, żeby likier był gładki, bo czekolada nie zawsze się rozpuści do końca. Przestudzić i wlewać powoli, mieszając, alkohol. I gotowe 🙂 Przechowywać w lodówce.

dsc_0157

Na zdrowie! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *