Czekoladowe brownie z orzechami nerkowca i pinii

Heja, heja ?Dziś proponuję bardzo modnego celebrytę czyli brownie ( w wolnym tłumaczeniu – zakalec ?) Zdążyliśmy już przywyknąć, że ciasto nie zawsze musi być puszyste, czyli w tym przypadku mamy do czynienia z kontrolowanym zakalcem ? I trzeba przyznać, że  smakuje i to całkiem nieźle. Jeśli ktoś lubi gorzką czekoladę – to coś dla niego. Bardzo wyraźnie to czuć. Orzeszki, moje ulubione ( ale nie tylko te, tu użyte lubię) podkreślają smak i przyjemnie chrupią. Naprawdę polecam ?

Składniki:

  • 200 g ciemnej, gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
  • 30 ml mleka
  • 1 łyżka likieru pomarańczowego
  • 75 g masła
  • 3 jajka
  • 90 g cukru kokosowego bio
  • szczypta cynamonu
  • 90 g mąki
  • 25 g solonych orzechów nerkowca (jeśli używacie niesolonych do ciasta dodajcie szczyptę soli)
  • 25 g orzechów pinii

Sposób przygotowania:

W kąpieli wodnej roztopić czekoladę i masło z dodatkiem mleka i likieru, odstawić do ostudzenia.

W osobnej misce ubić jajka z cukrem i cynamonem (ew. solą) na puszystą masę.

Do masy przesiać mąkę, wymieszać. Ostudzoną masę czekoladową dodać do pozostałej części ciasta, delikatnie wymieszać trzepaczką. Na koniec wsypać orzechy, wymieszać.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzać do 160°C. Ciasto przełożyć na blachę,

piec ok. 20 minut bez termoobiegu, do suchego patyczka. Ciasto powinno być lekko wilgotne.

Smacznegooo! 🙂

 

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *