Cytrynowo – imbirowe babeczki z gorzką czekoladą

Witam, witam 😊 Ostatnio zakupiłam sobie kolejną nową foremką na takie słodkie malutkie babeczki – taka ze mnie wariatka na punkcie foremek😉 Była ostatnia, była na promocji…więc jak mogłam jej nie kupić?! Mam ich całe mnóstwo, ale jak zobaczę taką, której nie mam… nie potrafię się oprzeć. No ale jak już jest nowa foremka, to przecież grzechem byłoby jej nie wypróbować Postanowiłam więc, że będą to mięciutkie babeczki cytrynowe z dodatkiem imbiru, polane mocno gorzką czekoladą. Ten cytrynowy smaczek świetnie współgra z mocno gorzką czekoladą. Spróbujcie, bo są naprawdę prościutkie w przygotowaniu i smakowite 😊

DSC_0870

Składniki:

  • 1 szklanka cukru ( można dać pół na pół z cukrem trzcinowym)
  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ¾ mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 1 kostka – 250 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 limonki – starta skórka i wyciśnięty sok
  • skórka starta z 2 cytryn
  • tłuszcz i bułka (lub mąka krupczatka) do blaszki

Polewa:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (dałam 70 % czekoladę)
  • 4-6 łyżek śmietanki kulinarnej- dałam 12 %

DSC_0838

Sposób przygotowania:

Masło roztopić i przestudzić. Jaja zmiksować z cukrem i szczyptą soli. Do masy jajecznej dodać obie mąki z proszkiem, miksując cały czas, a następnie masło. Na koniec sok i zest z limonek i cytryn.

DSC_0840Blaszkę z wgłębieniami na babeczki posmarować przy pomocy pędzelka tłuszczem i posypać bułką tartą lub mąką krupczatką.

DSC_0841 Ciasto nakładać do 2/3 wysokości wgłębienia (użyłam dla wygody, do tej czynności łyżki silikonowej).

DSC_0843Piec w 180 st. przez 10-15 min (zależy jaki macie piekarnik), do suchego patyczka.

DSC_0845Składniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej, czyli nad parą.

DSC_0849 Po upieczeniu i przestudzeniu polać w dowolny sposób polewą.

DSC_0853I pałaszować, i  wcinać i… cieszyć się życiem 😊

DSC_0864

Smacznegooo! 🙂

You may also like

4 komentarze

    1. Hejka, dziękuję za komentarz i zachęcam do wypróbowania tego i innych wypieków 🙂 Pozdrawiam :)… A smak rzeczywiście wychodzi ciekawy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *