Jeśli ktoś lubi wódkę czy nalewkę cytrynową ze sklepu – taką, patrząc na składniki – napakowaną chemią, to jak zareaguje na prawdziwy smak cytryny, oferowany przez domową „cytrynówkę” ? Myślę, że trzeba ją po prostu zrobić i dokonać wyboru. A proces robienia nie jest wcale trudny i jakoś szczególnie czasochłonny. Zapraszam więc do dzieła. 🙂
Składniki:
- 0,5 l spirytusu
- 4 dorodne cytryny
- 0,5 l wody
- 1 szklanka cukru lub miodu
Sposób przygotowania:
Cytryny umyć przy użyciu gąbki kuchennej w ciepłej wodzie z płynem do naczyń, włożyć do metalowego kubka i zalać na chwilkę wrzątkiem. Pozbędziemy się w ten sposób wszelkich środków, które konserwują cytryny i wcale nie są dla nas zdrowe. Owoce pokroić razem ze skórką na ćwiartki, włożyć do słoika.
Zalać spirytusem i odstawić na 24 godziny, od czasu do czasu mieszając słojem zawartość. Po tym czasie odcedzić przez gazę owoce, wyciskając je rękoma, ponieważ nasiąknęły alkoholem. W ciepłej wodzie rozpuścić cukier (lub miód) i gdy przestygnie dodać do spirytusu. Do picia nadaje się praktycznie od razu, ale charakteru nabierze po 2 tygodniach 😉
Na zdrowie ! 🙂