Cytrusowo-waniliowe ciasto z wafelkami

Tak sobie pomyślałam i wymyśliłam takie dziwaczne ciasto. Nie jest to duże ciasto, bo tylko średniej wielkości keksówkę zajmuje, więc przy średniej wielkości rodzince –na jedno popołudnie wystarczy  😉 🙂 Jest to też proste i mało czasochłonne ciasto. Mam pomysłów dużo, ale też bardzo dużo chcę Wam przekazać przepisów tych już wypróbowanych. Myślę i mam nadzieję, że kiedyś może uda mi się uporać z tymi moimi przedsięwzięciami 🙂 Efekt wyszedł nawet ciekawy i podpowiem Wam, że lepiej smakuje na drugi dzień, bo wtedy te wafelki, które w cieście podczas pieczenia namokły, znów stają się chrupiące. Zresztą co ja tu będę przynudzać –po prostu spróbujcie 🙂

DSC_0920

Składniki:
• 3 jajka
• niepełna szklanka cukru
• ¼ szklanki oleju
• 1 szklanka mąki pszennej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• ½ opakowania cukru waniliowego (PRAWDZIWEGO)
• 2 łyżki soku z cytrusów (cytryna, pomarańcza, mandarynka –co lubicie)
• dwie garści wafelków czekoladowych ( kakaowe lub orzechowe też się nadają)
• tłuszcz i bułka tarta lub papier do pieczenia do blaszki
• cukier puder do posypania

DSC_0902

DSC_0904

Sposób przygotowania:
W sporej misce ubić mikserem białka na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka i sok cały czas ubijając. Dodać olej i mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu wsypać wafelki pokrojone na mniej więcej centymetrowe kawałki – to już wymieszać delikatnie łyżką. Masę wyłożyć do blaszki – keksówki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 40 minut w 180 st. w termoobiegu.

DSC_0916
Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *