Heja? Dziś sezonowo, rustykalnie i smakowicie! Nie wiem jak Was przeraziła cena truskawek w tym roku…ale mnie konkretnie. Zaczęło się od 30 zł. za kg, stanęło na 10 – wtedy kupiłam kobiałkę ? U mnie, niestety, w ogródku, jeszcze w tym roku mało truskawek, tyle co na podjedzenie np. podczas pielenia. A co do ogródka, to wszystko rośnie wściekle…trawa też, hihi. Dzisiejsze tarty są jak urocze ciasteczka, ciekawie wyglądają, cudownie chrupią i super smakują. Pa ?
Składniki na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki
- 150 g masła (zimnego)
- 3 łyżki śmietany 18%
- 3 łyżki cukru (dałam trzcinowy)
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Składniki na nadzienie:
- pół kg truskawek
- 2 łyżki cukru (dałam trzcinowy)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- płatki migdałowe
- cukier puder (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Składniki ciasta zagnieść w miarę szybko i umieścić na pół godziny w lodówce.
Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić na cienie plasterki i posypać 2 łyżkami cukru i 1 łyżką mąki ziemniaczanej. Delikatnie wymieszać.
Ciasto, po wyjęciu z lodówki, wałkować na grubość mniej więcej 5 mm i wykrawać foremką koła – u mnie średnica f0remki miała 10 cm.
Na środek koła ułożyć truskawki, zagiąć brzegi ciasta do środka
i posypać na wierzchu płatkami migdałów. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dodatek mąki ziemniaczanej sprawia, że sok, który podczas pieczenia wypływa z truskawek, nabiera konsystencji lekkiego kisielu i nie wycieka na blachę.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st. przez ok. 25-30 min.,aż się tarty ładnie zrumienią. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
Smacznegooo! 🙂
2 komentarze
jakie wspaniałości!
Hej:) Dzięki za komentarz. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu i innych z bloga. Pozdrawiam 🙂