Dzisiejsza propozycja to kolejna leniwa potrawa. Była już „pieczeń leniwca”, a dziś zrobimy bardzo leniwe ciasto. Do jego zrobienia potrzebna jest jedynie umiejętność używania miksera kuchennego, a w sumie i bez niego też się obejdzie;). Przepis dedykuje mojej koleżance z pracy – Ani (nazwę ją Ania nr 2, bo pracuje z dwoma Annami 😉 ), która nie wierzy w swoje możliwości. Aniu, to ciasto zawsze się udaje!:) Smak ciasta w sporej mierze zależy od tego jakiego użyjemy dżemu. Jest fajnie wilgotne i długo takie jest, bo pieczone na oleju. Ale równie dobrze z tego ciasta – bazy można stworzyć coś wykwintnego. Wystarczy tylko przełożyć go masami (a świetnie nadaje się do przekrajania i przekładania), położyć np. biszkopty nasączone alkoholem, polać czekoladą. Tylko trzeba poruszyć wyobraźnię. Ja w tym przypadku użyłam, równie prostej jak ciasto, polewy. A przepis znów odkopałam w moim staruszku – zeszycie 😉
Składniki na ciasto:
- 4 jajka
- 1,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki sody
- 8 łyżek oleju
- 1 szklanka mleka
- 3,5 szklanki mąki
- 4 łyżki wody
- 8 łyżek dżemu
- 2 łyżeczki cynamonu (wtedy będzie posmak piernikowy) lub
- kilka kropli olejku arakowego (dałam olejek)
Składniki na polewę:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mleka
- 0,2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka kawy (opcjonalnie)
- coś do ozdobienia (niekoniecznie; ja dałam zieloną posypkę landrynkową)
Sposób przygotowania ciasta:
Wszystkie składniki obojętnie w jakiej kolejności wrzucić do miski. Wymieszać mikserem lub ręcznie.
Wylać do blaszki (sporej), wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą. Piec od 50 do 70 minut w zależności jaka jest blacha (w płaskiej upiecze się szybciej w keksowej potrwa to dłużej), w 180 st. w termoobiegu.
Sposób przygotowania polewy:
Do rondelka wlać mleko i wrzucić masło. Mieszając trzepaczką podgrzewać. Dodać cukier i kakao cały czas energicznie mieszając. Gdy składniki się rozpuszczą polać polewą zimne ciasto. Wygładzić nożem. Ozdobić.
Smacznegooo! 🙂