Dzień Doberek w poniedziałek! 🙂 Dziś proponuję Wam bardzo lekkie ciasto z dużą ilością masy śmietanowej i ananasa. Masa nie jest przesłodzona, a do tego aromatyczny i lekko kwaskowy ananas … daje to doskonały duet. Może troszkę pracy przy nim jest, ale myślę, że warto. Najlepszy jest na drugi dzień, kiedy ładnie połączy się z biszkoptem.
Składniki na biszkopt:
- 6 jaj
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka maki ziemniaczanej
- ½ szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na poncz do biszkoptu:
- 4 łyżki wódki
- 4 łyżki soku ananasowego
- 1 cukier waniliowy (8g)
Składniki na masę śmietanową:
- 1 l śmietany kremówki 36 % (ja dałam 30%)
- 4 śmietan-fixy
- 1 średni ananas ( ewentualnie duża puszka ananasa)
- 3 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
Białka z 6 jaj ubić na pianę, dodać cukier, ubijać dalej. Dodać żółtka, mąki i proszek, dobrze wymieszać. Wylać do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blachy o wymiarach 25×35. Piec w 180 st. przez pół godziny, na ogrzewaniu góra-dół, (sprawdzić patyczkiem). Nie wyjmować ciasta od razu, tylko najpierw uchylić drzwiczki piekarnika na paręnaście minut, potem całkiem otworzyć na chwile i dopiero wyjąć. Wtedy wychodzi równa powierzchnia.
Biszkopt przekroić na pół. Składniki ponczu wymieszać i nawilżyć nim ciasto przy pomocy pędzelka.
Zimną śmietanę ubić aż stanie się sztywna, dodać cukier. 2/3 masy wyłożyć na połowę biszkoptu, posypać 2/3 z ilości ananasa pokrojonego w kosteczkę.
Przykryć drugą połową biszkoptu, posmarować śmietaną i posypać resztą ananasa. Ja część ciasta posypałam kolorową posypką.
Smacznegooo!