Ciasto śmietanowe z ananasami

Dzień Doberek w poniedziałek! 🙂 Dziś proponuję Wam bardzo lekkie ciasto z dużą ilością masy śmietanowej i ananasa. Masa nie jest przesłodzona, a do tego aromatyczny i lekko kwaskowy ananas … daje to doskonały duet. Może troszkę pracy przy nim jest, ale myślę, że warto. Najlepszy jest na drugi dzień, kiedy ładnie połączy się z biszkoptem.

dsc_1010

Składniki na biszkopt:

  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka maki ziemniaczanej
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na poncz do biszkoptu:

  • 4 łyżki wódki
  • 4 łyżki soku ananasowego
  • 1 cukier waniliowy (8g)

Składniki na masę śmietanową:

  • 1 l śmietany kremówki 36 % (ja dałam 30%)
  • 4 śmietan-fixy
  • 1 średni ananas ( ewentualnie duża puszka ananasa)
  • 3 łyżki cukru pudru

dsc_0995

Sposób przygotowania:

Białka z 6 jaj ubić na pianę, dodać cukier, ubijać dalej. Dodać żółtka, mąki i proszek, dobrze wymieszać. Wylać do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blachy o wymiarach 25×35. Piec w 180 st. przez pół godziny, na ogrzewaniu góra-dół, (sprawdzić patyczkiem). Nie wyjmować ciasta od razu, tylko najpierw uchylić drzwiczki piekarnika na paręnaście minut, potem całkiem otworzyć na chwile i dopiero wyjąć. Wtedy wychodzi równa powierzchnia.

dsc_0993 Biszkopt przekroić na pół. Składniki ponczu wymieszać i nawilżyć nim ciasto przy pomocy pędzelka.

dsc_0996Zimną śmietanę ubić aż stanie się sztywna, dodać cukier. 2/3 masy wyłożyć na połowę biszkoptu, posypać 2/3  z ilości  ananasa pokrojonego w kosteczkę.

dsc_0998Przykryć drugą połową biszkoptu, posmarować śmietaną i posypać resztą ananasa. Ja część ciasta posypałam kolorową posypką.

dsc_1000

Smacznegooo!

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *