Ciasto owocowe z maślanką i kruszonką

Przepis na to ciasto dostałam parę lat temu od mojej koleżanki Ireny. Wypróbowałam i bardzo mi do gustu przypadło.Dziś już to ciasto piecze wiele moich koleżanek. Wersji owocowych przerobiłam już wiele…:) Co jest w nim fajne? – że ciasto jest prawie lejące, nie trzeba go podpiekać ani smarować jajkiem, a owoce i tak nie przeciekają i nie robią zakalca. Jest wilgotne i długo tę wilgoć utrzymuje (zaleta ciast na oleju). No i jak widać prościuchno się robi.

Ciasto owocowe z maślanką i kruszonką

Składniki na ciasto:
4 jaja
1 szklanka cukru
3 szklanki mąki
0,5 szklanki oleju
0,5 szklanki maślanki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

truskawki, jagody, maliny, czereśnie i czerwona porzeczka.

Kruszonka
1 szklanka mąki
0,5 szklanki cukru
6 łyżek oleju
1 łyżka maślanki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ubić jaja z cukrem, dodać resztę składników. Na ciasto wyłożyć ulubione, albo akurat w danym momencie dostępne, owoce. Większe owoce pokroić. Zrobić kruszonkę i posypać ciasto…no i do piekarnika na jakieś 45-55 min., termoobieg, 180 o.

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *