Dzień dobry 😉 Najważniejsza wiadomość to taka, że 16 MARCA MÓJ BLOG UKOŃCZYŁ 1 ROK!!!;) Po roku czasu, jak wskazał mój licznik, wejść na bloga było ponad 92 tysiące! 😊 To chyba całkiem niezły wynik…? Ponieważ w tygodniu nie udało mi się zrobić ciasta z okazji tej rocznicy– bo jest pracochłonne- zrobiłam to dziś. Przygotowania tego ciasta – tortu, jak wspomniałam już wyżej, zabiera trochę czasu, ale efekt jest wyśmienity. Słone krakersy tutaj, to nie pomyłka – wspaniale się wkomponowały i podkreślają smak. Lekkość masy śmietanowej, słodki karmel, kruche herbatniki i mocno gorzka czekolada…podnoszą walory smakowe. Idealne ciasto na różnego rodzaju uroczystości, śmiało może „robić” za tort 😉
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa budyniowa:
- 2,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki cukru
- 125 g masła
- 3 żółtka
- ¾ szklanki mąki
Masa śmietanowa:
- 0,5 l śmietany 30 lub 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 opakowania śmietan – fix
Masa karmelowa:
- 1 puszka mleka skondensowanego, słodzonego (gotować 3 godziny) lub 1 puszka gotowej masy karmelowej – 400g – (może być orzechowa, krówkowa, kakaowa)
Dodatkowo:
- 1 paczka słonych, prostokątnych krakersów
- 1 duża paczka herbatników (typu szkolne)
- ½ tabliczki gorzkiej czekolady (dałam z 85% kakao)
Sposób przygotowania:
Biszkopt:
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, mąkę z proszkiem, sól. Dokładnie wymieszać, piec w 170-180 st. przez 30 minut. Blaszka, mniej więcej, ma 25×40 cm.
Masa budyniowa:
Do garnka wlać 1,5 szklanki mleka i zagotować. W 1 szklance mleka dokładnie roztrzepać mąkę, cukier i żółtka i wlewać na gotujące mleko, cały czas mieszając (użyłam trzepaczki). Gdy masa wystygnie dodawać ją porcjami do ucieranego masła.
Masa śmietanowa:
Zimną śmietanę ubijać mikserem aż zrobi się gęsta. W trakcie ubijania dodać cukier i smietan-fix.
Jak ułożyć ciasto? 😉
- biszkopt
- masa budyniowa
- herbatniki
- masa karmelowa
- krakersy
- masa śmietanowa
- tarta czekolada
Ciasto wstawić do lodówki, najlepsze jest po paru godzinach lub na drugi dzień.
Smacznegooo! 🙂