Ciasteczka naprawdę imbirowe

Siemka? Mam już na blogu sporo ciastek: orzechowe, maślane, czekoladowe, korzenne, cynamonowe, makowe, marcepanowe… Imbirowych jeszcze nie mam.  No więc dziś uzupełniam te braki? Ciasteczka są bardzo kruche i grubiutkie, nutę imbiru odpowiednio i w sposób stonowany czuć na języku. Jest to nietypowy posmak, który poszerza gamę naszych  smaków, co warto robić?

Składniki:

  • 350 g mąki
  • 125 g masła
  • 100 g cukru
  • 70 g miodu
  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżka mielonego imbiru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Wykonanie:

Masło i miód rozpuścić w garnku z grubym dnem, odstawić do wystudzenia. Do misy miksera przesiać mąkę z sodą, dodać cukier, imbir, sól i ostudzone masło. Wymieszać, dodać rozmącone jajko i sok z cytryny.

Wyrobić ciasto,

rozwałkować na grubość ok. 1 cm, wyciąć kształty

i umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w rozgrzanym do 160°C piekarniku przez ok. 15 minut. Ozdobić wg uznania.

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *