Ciasteczka – jajeczka z karmelkową otoczką

Witam gorąco 😊  Trochę dziwne te święta w tym roku…Ale przecież damy radę, bo kto jak nie my, prawda ? Oderwijmy na chwilę nasze myśli od sytuacji, w jakiej jesteśmy i spróbujmy cieszyć się każdym dniem, a już szczególnie świątecznym. Proponuję, na poprawę nastroju, pysznie kruche i apetyczne ciasteczka. Może i ten kształt jajek nie jest aż tak wyrazisty, ale od czego mamy wyobraźnię ? 😉   Przepis wynaleziony w starych, drukowanych z Internetu, przepisach. Nie mam pojęcia kto był autorem, ale dobrze to sobie wymyślił (a) 😊 Wykonanie w pełni mojej córci – Marty 😊 A cudne koszyczki są znów wykonane przez Panią Agnieszkę ze strony Rękodzieło – Chyrzyna, gdzie wszystko się zaczyna.

Składniki:

  • 330 g mąki pszennej
  • 230 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • skórka starta z jednej cytryny
  • 1 jajko
  • cukier kryształ

 

Sposób przygotowania:

Wyjąć masło z lodówki z godzinę wcześniej, żeby trochę zmiękło. Utrzeć z cukrem pudrem. Dodać cukier waniliowy, sól, skórkę cytryny , przesianą mąkę i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części, z każdej zrobić wałek o średnicy mniej więcej 2-3 cm. Wałkom nadać taki kształt, żeby po przekrojeniu miały kształt jajka. Wałki zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na 15min.

Po wyjęciu każdy wałek posmarować, przy pomocy pędzelka, roztrzepanym jajkiem i obtoczyć w cukrze krysztale – dzięki temu mają chrupiącą, karmelkową otoczkę 🙂

Kroić  na paski grubości 1,5-2 cm i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec 15 min w 190 st., aż się lekko zrumienią.

Smacznegooo! 🙂

 

 

You may also like

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *