Ciasteczka gęsie łapki

      Gorącymi uściskami Was dziś witam ? Głupie czasy teraz mamy, więc osładzajcie je sobie razem ze mną, na blogu. Znalazłam  w internecie chyba z 5 przepisów na gęsie łapki. Trochę pozmieniałam, trochę dodałam, trochę odjęłam i wyszedł mi mój przepisik. Sama nazwa mnie zaintrygowała i mam nadzieję, że na Was podziała podobnie. Pozwalajmy sobie na uśmiech, chociażby z tak błahego powodu jak nazwa ciastka, w tym przypadku ? Dodam jeszcze, że ciasteczka te mają fakturę podobną do ciasta francuskiego, bo jak się ugryzie to widać w środku warstwy. I jeszcze dodam ?, że ciasto świetnie się wyrabia, podobnie zresztą jak wiele ciast z dodatkiem twarogu.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 200 g twarogu np. śmietankowego lub z wiaderka
  • 2 żółtka
  • 170 g masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • cukier do obtoczenia
  • 1 łyżka prawdziwego cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Na blat lub stolnicę wysypać mąkę, dodać do niej pokrojone na mniejsze kawałki, masło, twaróg, żółtka, cukier i sól. Podsypując mąką, wyrobić szybko gładkie ciasto – trwa to może 3-5 minut.

Ciasto zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Po wyjęciu odcinać kawałki ciasta ( wszystkiego na raz nie wałkujemy) i  wałkować do grubości 1-2 mm. Ciasto musi być cieniutkie, bo po złożeniu go, w miejscu gdzie są cztery warstwy, mogłoby się nie dopiec. Z ciasta wycinać kółka wielkości mniej więcej zwykłej szklanki. Na obwodzie koła porobić palcami niewielkie tzw. szczypanki (ma to imitować gęsie łapki…tak się umówmy ? ).

Kółka obtoczyć w wymieszanych cukrach,  złożyć na pół, a potem jeszcze raz – wyjdzie ćwiartka.  Można również, już po złożeniu, ponacinać brzegi nożyczkami.

A najprostszym sposobem jest użyć foremki z falbankowym brzegiem – pokazałam na zdjęciu ?.

Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st. przez około 20-25 min., do lekkiego zrumienienia.

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *