Ciasteczka cynamonowe

Pojawiam się i znikam i znikam…- to dotyczy mnie i bloga. Ale takie życie…Cóż tu poradzić…Choć dopiero listopad, to u mnie dziś w kuchni zagościły  świąteczne aromaty cynamonu i wanilii. Uwielbiam takie zapachy i świąteczne pichcenie. A Wy? Ciasteczka, które dziś prezentuję, nie dość, że nie mają wyszukanych składników to jeszcze sposób przyrządzenia jest banalnie prosty. Słońca dziś u nas brak, pogoda barowa, więc te słodkości  z pewnością mogą poprawić nastroje. Przepis odnaleziony w czeluściach Internetu i lekko zmodyfikowany przeze mnie. Do dzieła! 🙂


Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • pół kostki masła -125 g
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • cukru tyle, żeby razem z cukrem waniliowym dały ½ szklanki
  • 1 łyżka cynamonu + 2 łyżki cukru
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Masło na tyle ogrzać w temperaturze pokojowej, żeby łatwo się zmiksowało z cukrami. Dodać resztę składników (oprócz cynamonu z 2 łyżkami cukru). Wszystko zmiksować, ulepić z tego kulę

i na 15-20 min. włożyć do lodówki. Następnie z ciasta formować kule wielkości niewielkiego orzecha włoskiego i obtaczać je w mieszance cukru i cynamonu.

Kulki spłaszczać stempelkami świątecznymi

– trzeba przy nich obcinać brzegi ciasta ( na zdjęciu pokazałam o co biega).

drugiej, leniwej wersji, kule spłaszczyć ręką. Układać ciastka na blaszce z papierem do pieczenia

i piec w 180 st. przez 12-15 min.

Smacznegooo! 🙂

 

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *