Chrupiący “nesquikowy” batonik

     Dzień doberek 😊 Dziś proponuję Wam przepyszny batonik z czekoladą  i  kakaowymi kulkami,  które dzieci wcinają z mlekiem na śniadanko. Jest cudownie czekoladowy, a jednocześnie apetycznie chrupie. Wyglądem też zachęca do spróbowania, a jak już się spróbuje…to nie można się oderwać 😉 Na przepis trafiłam w tamtego rocznej gazetce z przepisami na słodkości. Oczywiście nie mogę nie wspomnieć, że córka w przygotowaniu tego smakołyku miała bardzo znaczący wkład 😉 Po konsumpcji wskazany dłuuugi spacer, bo „troszkę” kalorii sobie przygarniemy 😉

DSC_0096

Składniki:

  • 1,5 łyżki naturalnego miodu ( nie ma znaczenia czy to będzie akacjowy, czy lipowy itp.)
  • 6 dag masła
  • 1 czubata łyżka kakao (dobrego i ciemnego)
  • 3 łyżki śmietanki 30%)
  • 2,5 szklanki płatków śniadaniowych „ Nesquik”
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka mleka

DSC_0072

Sposób przygotowania:

W rondelku rozpuścić masło, dodać miód i dobrze wymieszać.  Cały czas mieszając dodać kakao i śmietankę. Chwilę wszystko podgrzewać, aż lekko zgęstnieje.

DSC_0073Zdjąć z ognia, dodać kulki i wszystko wymieszać tak, aby wszystkie kulki oblepione były masą. Masę przełożyć do niewielkiej formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia, gładko rozsmarować.

DSC_0074Następnie wstawić do lodówki na 2-3 godziny, żeby wszystko dobrze stężało. Po tym czasie wyjąć baton z formy i papieru np. na deskę.

DSC_0083Czekolady połamać na małe kawałki, dodać mleko i rozpuścić w kąpieli wodnej i znów wszystko przełożyć do foremki z papierem, dobrze docisnąć i wstawić znów do lodówki, najlepiej na noc. Po ukrojeniu kawałków do zjedzenia, baton przechowywać cały czas w lodówce. Ps. Kroić ciężkim, ostrym nożem.

DSC_0087

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *