Hejka Człowieki ? ?Witam Was ze śnieżnego zachodu kraju ? Las wyglądał dziś pięknie, bo akurat miałam okazję jechać leśnymi szlakami. A jak u Was ze śniegiem? A co do przepisu to : na te chlebki czaiłam się już od jakiegoś czasu. Kiedy od Polskich Młynów otrzymałam Mix Sałatkowy składający się z nasion słonecznika, pestek dyni, nasion szałwii hiszpańskiej czyli chia, pomysłowy Dobromir przypomniał mi moje wcześniejsze zamiary i oczami wyobraźni zobaczyłam na chlebkach te zdrowe ziarenka. Ten i wiele innych, ciekawych produktów możecie kupić w sklepie internetowym -> LINK. Przepis jest w wykonaniu prosty, jedyne to czas oczekiwania na ciasto może się nużyć. Na chlebkach, podczas pieczenia, tworzą się wzniesienia, co tylko dodaje im atrakcyjności. Po upieczeniu, na zewnątrz są chrupkie, a w środku puszyste. To naprawdę świetny pomysł. Spożywać można np.z gęstym sosem mięsnym lub warzywnym, nabierając urwanym kawałkiem pieczywa złożonym w łódeczkę.
Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 15 g świeżych drożdży
- 300 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oleju
- 3,5 łyżki jogurtu
- 1,5 łyżeczki soli (u mnie himalajska)
- masło klarowane do posmarowania chlebków
- 1 jajko – też do smarowania
- 1 opakowanie (50 g) Bio Mix Sałatkowy Polskie Młyny
Sposób przygotowania:
Mąkę, drożdże, wodę, olej, jogurt i sól wymieszać robotem, mieszadłem do gęstych ciast (typu drożdżowe).
Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 4 godziny.
Następnie wyłożyć ciasto na blat (stolnicę), odrywać kawałki (jak duże mają być, to zależy od Was, jakie chcecie mieć chlebki) i wałkować na grubość 5-8 milimetrów, formując podłużny, owalny kształt. Ciasto jest bardzo miękkie (nie takie, jak typowe drożdżowe czy na pierogi), więc podczas wałkowania i formowania należy podsypywać tylko tyle mąki, aby te czynności można było wykonać. Ja podzieliłam ciasto na 8 części i z nich formowałam chlebki.
Następnie ułożyć w niewielkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przy pomocy pędzelka posmarować wierzch mieszaniną roztrzepanego jajka i płynnego masła (proporcja 1:1)
i posypać Mixem Sałatkowym Polskie Młyny.
Piec w 250 st., góra – dół, przez 8-9 min., do pożądanego zrumienienia.
Smacznegooo! 🙂