Chlebki naan z chrupiącymi ziarenkami

Hejka Człowieki 😉 😊Witam Was ze śnieżnego zachodu kraju 😊 Las wyglądał dziś pięknie, bo akurat miałam  okazję jechać leśnymi szlakami. A jak u Was ze śniegiem? A co do przepisu to : na te chlebki czaiłam się już od jakiegoś czasu. Kiedy od Polskich Młynów otrzymałam Mix  Sałatkowy składający się z nasion słonecznika, pestek dyni, nasion szałwii hiszpańskiej czyli chia, pomysłowy Dobromir przypomniał mi moje wcześniejsze zamiary  i oczami wyobraźni zobaczyłam na chlebkach te zdrowe ziarenka. Ten i wiele innych, ciekawych produktów możecie kupić w sklepie internetowym -> LINK. Przepis jest w wykonaniu prosty, jedyne to czas oczekiwania na ciasto może się nużyć. Na  chlebkach, podczas pieczenia, tworzą się wzniesienia, co tylko dodaje im atrakcyjności. Po upieczeniu, na zewnątrz są chrupkie, a w środku puszyste. To naprawdę świetny pomysł. Spożywać można np.z gęstym sosem mięsnym lub warzywnym, nabierając urwanym kawałkiem  pieczywa złożonym w łódeczkę.

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 300 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 3,5 łyżki jogurtu
  • 1,5 łyżeczki soli (u mnie himalajska)
  • masło klarowane do posmarowania chlebków
  • 1 jajko – też do smarowania
  • 1 opakowanie (50 g) Bio Mix Sałatkowy Polskie Młyny

Sposób przygotowania:

Mąkę, drożdże, wodę, olej, jogurt i sól wymieszać robotem, mieszadłem do gęstych ciast (typu drożdżowe).

Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 4 godziny.

Następnie wyłożyć ciasto na blat (stolnicę), odrywać kawałki  (jak duże mają być, to  zależy od Was, jakie chcecie mieć chlebki) i wałkować na grubość 5-8 milimetrów, formując podłużny, owalny kształt. Ciasto jest bardzo miękkie (nie takie, jak typowe drożdżowe czy na pierogi), więc podczas wałkowania i formowania należy podsypywać tylko tyle mąki, aby te czynności można było wykonać.  Ja podzieliłam ciasto na 8 części i z nich formowałam chlebki.

Następnie ułożyć  w niewielkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przy pomocy pędzelka posmarować wierzch mieszaniną roztrzepanego jajka i płynnego masła  (proporcja 1:1)

i posypać Mixem Sałatkowym Polskie Młyny.

Piec w 250 st., góra – dół, przez 8-9 min., do pożądanego zrumienienia.

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *