Chleb kukurydziany – zaczyna nową kategorię:)

Właśnie zaczynam realizować kolejny mój pomysł czyli nową kategorię na moim blogu, a mianowicie: Pieczywo. Tutaj będę zamieszczać przepisy na różnego rodzaju chleby, bułki, bagietki, chałki, focaccie, pity, naan itd.  Podam receptury na chleby na zakwasie, chleby smakowe, z ziołami, pestkami, ziarnami itp. Myślę, że polubicie tę kategorię :). Zaczynam od prostego chleba kukurydzianego, nie wymagającego wielkiego wysiłku. Najlepiej smakuje na ciepło, pasuje do potraw z sosem, w którym można go moczyć lub posmarowany smakowym masełkiem.

DSC_0788

Składniki:

  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 150 ml mleka
  • 115 ml kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • 100 g stopionego masła

Sposób przygotowania:

Do dużej miski wsypać suche składniki. Jak widać na zdjęciu przesiewam je.

DSC_0780W drugiej misce połączyć mokre składniki: mleko, śmietanę, roztrzepane jajka, roztopione i wystudzone masło

DSC_0781Połączyć mokre składniki z suchymi przy pomocy trzepaczki lub robota. Całe ciasto wyłożyć na blaszkę o wymiarach 23×23 cm.

DSC_0783

Piec w 180 st, przez 30 min.- ja piekłam pół czasu na pieczeniu góra-dół, a potem na termoobiegu. Kroić w kwadraty. Najlepiej smakuje na ciepło, ale na zimno też jest ciekawe.

DSC_0785

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *