Właśnie zaczynam realizować kolejny mój pomysł czyli nową kategorię na moim blogu, a mianowicie: Pieczywo. Tutaj będę zamieszczać przepisy na różnego rodzaju chleby, bułki, bagietki, chałki, focaccie, pity, naan itd. Podam receptury na chleby na zakwasie, chleby smakowe, z ziołami, pestkami, ziarnami itp. Myślę, że polubicie tę kategorię :). Zaczynam od prostego chleba kukurydzianego, nie wymagającego wielkiego wysiłku. Najlepiej smakuje na ciepło, pasuje do potraw z sosem, w którym można go moczyć lub posmarowany smakowym masełkiem.
Składniki:
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 1 czubata łyżeczka soli
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 150 ml mleka
- 115 ml kwaśnej śmietany
- 2 jajka
- 100 g stopionego masła
Sposób przygotowania:
Do dużej miski wsypać suche składniki. Jak widać na zdjęciu przesiewam je.
W drugiej misce połączyć mokre składniki: mleko, śmietanę, roztrzepane jajka, roztopione i wystudzone masło
Połączyć mokre składniki z suchymi przy pomocy trzepaczki lub robota. Całe ciasto wyłożyć na blaszkę o wymiarach 23×23 cm.
Piec w 180 st, przez 30 min.- ja piekłam pół czasu na pieczeniu góra-dół, a potem na termoobiegu. Kroić w kwadraty. Najlepiej smakuje na ciepło, ale na zimno też jest ciekawe.
Smacznegooo! 🙂