Chipsy śledziowe

Chipsy śledziowe i do tego sos śmietanowo-musztardowy to super zakąska na weekendową imprezkę.  Cudnie rumiane, pięknie chrupią i powalają oryginalnością. Najlepsze zaraz po usmażeniu, bo wtedy są najbardziej chrupiące. Nie ma się co dalej rozpisywać tylko…do dzieła 🙂

DSC_1052

Składniki:

  • świeże tuszki śledziowe (ostatnio dostępne w sklepie z owadem w kropki..;))
  • kolorowy pieprz
  • sól
  • tłuszcz do smażenia (użyłam olej)
  • bułka tarta pól na pół z mąką krupczatką

DSC_1037

Sos:

  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 2 łyżki majonezu, takiego, który lubicie (u mnie domowy, Kętrzyński lub Kielecki)
  • łyżeczka ostrej musztardy ( Dijon, Rosyjska)

Wszystko wymieszać.

 Sposób przygotowania:

Śledzie umyć i osuszyć. Podzielić na mniejsze, podłużne kawałki, odciąć płetwy.

DSC_1039

Do mieszanki mąki i bułki dodać kolorowy, świeżo zmielony pieprz i sól w ilości, którą lubicie. Ja dałam sporo, bo lubię czuć przyprawy. Kawałki śledzia usmażyć w gorącym, głębokim oleju do zrumienienia. Osuszyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

DSC_1043

DSC_1055

Smacznegooo ! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *