Brownie makowe… bożonarodzeniowe… jedyne w swoim rodzaju :)

Witam gorąco ? Czy czujecie  już zapach świąt? Dają się we znaki porządki i przygotowania? Prezenty u Mikołaja zamówione? No to czas zaplanować świąteczne menu. Dziś proponuję Wam coś oryginalnego, a jednocześnie świątecznego ! Różnego rodzaju brownie „krążą” po Internecie, a zwłaszcza czekoladowe, ale mojego makowego, idealnego na Boże Narodzenie nie znajdziesz…chyba…? No więc do dzieła? Jak to brownie, jest na maxa wilgotne i jeśli ktoś nie lubi suchego maku to jest to właściwa alternatywa. A do tego robi się prościutko.

DSC_0226

Składniki:

  • 20 dag masy makowej z bakaliami- gotowej z puszki
  • ¾ szklanki cukru
  • ½ kostki masła (12,5 dag)
  • 5 jajek
  • 1 łyżka płynnego miodu (jaki chcesz)
  • 1 łyżka tartej bułki
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka likieru amaretto (u mnie włoski oryginał) lub aromatu migdałowego
  • tłuszcz i bułka do wysmarowania blachy
  • Posypka migdałowa:
  • 2 garści płatków migdałowych
  • 4 łyżki kremu np. nutelli, masy kakaowej itp.

DSC_0206

Sposób przygotowania:

Utrzeć masło z cukrem i żółtkami.

DSC_0210Dodać mak i dalej ucierać, potem miód, amaretto, proszek, i tartą bułkę. Na koniec dodać pianę ubitą z białek z dodatkiem soli i wymieszać wszystko łyżką.

DSC_0212Wyłożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką – użyłam blaszki keksowej o wym. 40×13 cm- Wy możecie użyć innej, ale o podobnej powierzchni.

DSC_0214Piec w 180 st. przez ok. 1 godz.

DSC_0217 Gdy przestygnie posmarować górę ciasta kremem

DSC_0222i posypać  prażonymi migdałami – duużo 😉

DSC_0223Kroić jak już będzie całkiem zimne, najlepiej na drugi dzień.

DSC_0229

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *