Boczu艣 i czerwony pieprz馃槈

Hejka馃槉 Zn贸w mi臋siwo 馃槉 Boczek pi臋knie poprzerastany mi臋sem. Przyprawy a偶 dwie! Ale to czasem wystarczy, 偶eby efekt by艂 smakowity. U偶y艂am czerwonego pieprzu, kt贸rego u nas troch臋 rzadko si臋 u偶ywa. A to wielki b艂膮d! Oto co m贸wi o tej przyprawie Internet. B臋dziecie mi艂o zaskoczeni 馃槉

Pieprz czerwony ( zwany peruwia艅skim lub r贸偶owym)- uzyskiwany jest z owoc贸w pieprzowca brazylijskiego i pieprzowca peruwia艅skiego. Pochodzi z Ameryki Po艂udniowej, a dzi艣 uprawiany jest g艂贸wnie na plantacjach w Meksyku, Australii oraz na Madagaskarze.聽 Ro艣nie r贸wnie偶 聽na wyspie Reunion umiejscowionej na 聽Oceanie Indyjskim. 聽Dojrza艂e ziarna suszy si臋 lub konserwuje 聽roztworem 聽solnym. Dopiero zgnieciony pieprz wydziela leciutki, s艂odko-pieprzowy aromat. Pieprz dodawa膰 mo偶na do niemal偶e wszystkich potraw 鈥 sosy, mi臋so, zupy, jajka, ryby鈥td. Przyprawa wspomaga proces trawienny, ukrwienie tkanek, dzia艂a 聽przeczyszczaj膮co. 聽Leczy b贸le g艂owy, mi臋艣ni, gor膮czk臋, stany zapalne; jest 聽藕r贸d艂em bia艂ka, t艂uszczu, b艂onnika, wapnia, 偶elaza, magnezu. A reszt臋 doczytajcie sobie sami 馃槈

Sk艂adniki:

  • 0,5 kg boczku (艂adnie przero艣ni臋tego)
  • 1 艂y偶eczka soli
  • 1 艂y偶ka pierzu czerwonego ziarnistego

Spos贸b przygotowania:

Sk贸r臋 boczku ponacina膰 w poprzek.

Pieprz ut艂uc w mo藕dzierzu, zmiesza膰 z sol膮 i dok艂adnie natrze膰 boczek. Nie jest to du偶y kawa艂ek wi臋c jak pole偶y ze dwie godziny z przyprawami to b臋dzie akurat.

U艂o偶y膰 w brytfance i聽 piec w termoobiegu, w 180 st. przez jakie艣 40 minut. Ja piek艂am w odkrytym naczyniu, 偶eby sk贸ra si臋 艂adnie zrumieni艂a.

Smacznegooo! 馃檪

You may also like

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *

CommentLuv badge