Bliny gryczano – ziemniaczane…jak z babcinego pieca kaflowego

            Jeśli pamiętacie smak blinów, jakie babcie smażyły na wielkim kaflowym piecu w starych kuchniach na wsi – to ten smak odnajdziecie właśnie tu. Przepis jest trochę unowocześniony, chociażby przez dodatek piwa, ale cała reszta przypomina lata dzieciństwa, przynajmniej mojego. To nie jest jedyny przepis na bliny, jaki posiadam – następnymi podzielę się w późniejszym czasie. Bliny podałam ze smażoną śmietaną, którą robiła kiedyś babcia mojej przyjaciółki – Marzanny ; jest to też ciekawy smaczek.  Podawać można  również z prawdziwą gęstą śmietaną, ze skwarkami czy masełkiem.

DSC_0826

Składniki:

  • 60-80 dag ziemniaków
  • 4- 6 łyżek mąki gryczanej (ja kupiłam gotową, ale można zmielić kaszę gryczaną, a ilość zależy od rodzaju ziemniaków)
  • 2 dag drożdży
  • ½ szklanki mleka
  • 2 jajka
  • ½ szklanki piwa jasnego (ja dodałam piwo czeskie)
  • 1 łyżeczka soli
  • olej do smażenia
  • 2 opakowanie ( 400 ml) gęstej śmietany 18 % – do podania

DSC_0812

Sposób przygotowania:

Mleko podgrzać i zalać nim rozkruszone drożdże, wymieszać. Ziemniaki obrać, zetrzeć na drobnych oczkach tarki lub użyć robota.  Ja skorzystałam z tej drugiej opcji :). Dodać mąkę i żółtka, dokładnie wymieszać. Z białek ubić pianę, dodać do masy, lekko mieszając. Dodać mleko z drożdżami i ciepłe piwo. Wszystko wymieszać i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  Ciasto ma mieć konsystencję gęściejszą niż naleśniki i ciut rzadszą niż gęsta śmietana Smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia.

DSC_0813

Śmietanę smażyć na patelni aż będzie gęsta i zmieni kolor na lekko żółty. Smarować nią bliny i zajadać, najlepiej na ciepło.

DSC_0818

DSC_0822

Smacznegooo ! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge