Biszkopt na oleju, z nutellą i czerwonymi porzeczkami w cytrynowej galaretce

Z moich dzisiejszych kulinarnych planów nie udało się zrobić wszystkiego, bo dwa razy musiałam być w pracy…taka specyfika. Ale to nic – nadrobię może jutro…jak już odpocznę i się wyśpię.  Zachęcam do ciasta, w którym użyłam przepisu na biszkopt na oleju i połączyłam kwaśny smak czerwonej porzeczki  ( z mojego osobistego 😉 ogródka) ze słodyczą nutelli.  Duet godny polecenia, a i wizualnie też ciekawy. Pyszniutkie 🙂

DSC_0060

Składniki na biszkopt:

  • 4 jaja
  • 4 łyżki oleju ( dałam rzepakowy)
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ¼ olejku rumowego
  • 2 szklanki mąki
  • tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania tortownicy

DSC_0032

Składniki na przełożenia:

  • nutella – słoik 350 g
  • 2 galaretki cytrynowe po 75g, na 2 szklanki wody każda
  • 2,5 szklanki wody do galaretek
  • 3 garści czerwonej porzeczki ( tyle by zakryła powierzchnię tortownicy-średnica 25cm))

DSC_0035

Składniki do nasączenia biszkoptu:

  • 3-4 łyżki alkoholu ( ja dałam wódkę krówkową)
  • sok z 1 cytryny

Sposób przygotowania biszkoptu:

Jajka ubić z cukrem i dodawać resztę składników cały czas ubijając. Wyłożyć do tortownicy i piec w 180 st, w termo obiegu, przez 40 minut – do suchego patyczka. Gdy biszkopt ostygnie przekroić go na trzy części używając przyrządu z żyłką – zamieszczonego na zdjęciu – sprawdza się :). Jeśli nie macie – to normalnym długim nożem.

DSC_0037

DSC_0038

Blaty biszkoptu nasączyć wódką z cytryną i

DSC_0039

smarować nutellą. Używam do tego specjalnie zaokrąglonego drewnianego nożyka.

DSC_0040

W międzyczasie rozpuścić galaretki, schłodzić je w lodówce.

DSC_0041

Wierzch ciasta posypać gęsto porzeczkami i zalać lekko tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Smacznegooo ! 🙂

 

 

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *