Bieszczadzkie pierogi z okrasą z wędzonego boczku

Siemka 😊 Uwielbiam próbować nowe potrawy z różnych regionów Polski. A do Bieszczad mam jakiś sentyment😊 W moim zawodowym życiu miałam okazję poznać sporo ludzi z tamtych stron i bardzo miło te znajomości  wspominam, a niektóre kontynuuje do dnia dzisiejszego. Odwiedziłam też Bieszczady i potwierdzam ich wyjątkowość i urok. Na te pierogi przepis dostałam od Asi, z którą dwa razy spotkałyśmy się na kursach. Przepis nie jest skomplikowany, a smak nietuzinkowy, swojski. Bez dodatku omasty z boczku mogą być postnym daniem wigilijnym. Warto spróbować😊

Składniki na ciasto:

  • 70 dag mąki
  • pół litra gorącej wody
  • 3 łyżki oleju (dałam słonecznikowy)

Sposób przygotowania ciasta

Z tego przepisu już na blogu robiłam pierogi – jest niezawodny.

Wszystkie składniki zagnieść. Tym razem zrobił to mikser w misie. Kiedy wałkowałam ciasto i wycinałam koła, było jeszcze ciepłe i super elastyczne. Wycinałam koła o średnicy 9,5 cm, a co tam😉

Składniki na farsz:

  • 0,5 kg twarogu
  • 2 kg kapusty (bez głąba)
  • 4 średnie cebule (jakieś 400 g)
  • 2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1,5 łyżeczki soli ( można więcej jak ktoś lubi)
  • 3 łyżeczki soli do wody, w której gotuje się kapustę)

Dodatkowo:

  • surowy, wędzony boczek -a ile? – tyle ile lubicie – usmażyć na skwarki

Sposób przygotowania:

Kapustę drobno poszatkować i ugotować w osolonej wodzie przez jakieś 15 min. – ma być lekko aldente.

Cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na oleju.

Kapustę odcedzić i odcisnąć rękoma. Kapustę wymieszać z cebulą, twarogiem i przyprawami.

Farszem nadziewać wycięte z ciasta koła.

Pierogi gotować w osolonej wodzie ok 3min ( bo są spore). Po wyjęciu z garnka i odcedzeniu ułożyć na blacie do obeschnięcia.

A potem wcinać, jak kto lubi – ze śmietaną, smażone, z okrasą boczkową…😊

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *