Bejcowane żeberka, proste i smakowite

Witam Was  gorąco, choć na dworze deszcz i zawierucha 😊 Kolejna moja propozycja prostego dania z wykorzystaniem niewielkiej ilości składników. Jak już pewnie wiecie, mięso takie przygotowane z kością smakuje  wyśmienicie. Tak jest np. ze schabowym. Żeberka to jedno z bardziej lubianych części mięsa, a mnie się udało kupić bardzo mięsne żeberka, więc było co ze smakiem ogryzać 😉 Bejca posłużyła do podszlifowania smaku i nadania potrawie wyjątkowości. Spróbujcie 😊

Składniki:

  • 70 dag żeberek wieprzowych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego

Składniki na bejcę:

  • 1 łyżka musztardy (dałam sarepską)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu

Sposób przygotowania:

Żeberka podzielić na porcje, przyprawić. Ułożyć w brytfance (nikogo już chyba nie dziwi, że u mnie żeliwna 😉),

wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. , piec 40 min. w termoobiegu, pod pokrywką, a potem 10 min., odkryte z podpiekaniem od góry (żeby się zarumieniły).

Składniki bejcy wymieszać,

posmarować obficie mięso i podgrzać tuż przed podaniem (krótko, żeby bejca się nie przypaliła. Najlepiej smakują ciepłe.

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *