Bardzo dobry sernik

Cześć Ludziska moje kochane 😉 😊 Od zawsze lubię serniki, i te na zimno i te pieczone…no i jeszcze te gotowane. Dziś proponuję Wam bardzo prosty i bardzo pychowaty 😉 serniczek. Przepis „zgarnęłam” z wiaderka od twarogu, ciutkę zmieniłam i jest i on. Mięciutki, wilgotniutki i urokliwy.:) I całkiem spora blacha wychodzi – u mnie była 24 x 24 cm. Samych smaczności życzę 😊

Składniki:

  • 1 kg twarogu – użyłam gotowego na sernik, z wiaderka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 niepełna szklanka śmietany 30 %
  • 7 jaj
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • kilka kropli aromatu pomarańczowego
  • herbatniki do wyłożenia dna blaszki – ja dałam kakaowe

Sposób przygotowania:

Blaszkę wyłożyć herbatnikami. Żółtka oddzielić od białek i ubić z cukrem i cukrem waniliowym, aż masa stanie się jaśniejsza. Do masy dodać twaróg, wymieszać. Dodać budyń, mąkę ziemniaczaną, sól i śmietanę.

Do masy dodać ubite na pianę białka, wymieszać i wyłożyć na ciastka.

Piec w 160 st., bez termoobiegu, przez 1 godzinę, 10 minut, następnie 10 minut przy lekko uchylonym piekarniku. Po wyłączeniu piekarnik otworzyć jeszcze więcej – prawie na całość  i po 20 min. wyjąć sernik.

Można polać polewą czekoladową i dowolnie udekorować. Kroić, gdy całkiem wystygnie.

Smacznegooo! 🙂

You may also like

6 komentarzy

    1. Hejka:) Dziękuję za komentarz. No i oczywiście zapraszam po kolejne pomysły. Pozdrowionka 🙂

  1. Już 2 raz zrobiłam tej sernik. Po 10 latach poszukiwań przepisu idealnego nareszcie jest !!! Smakuje jeszcze lepiej niż wygląda, jego sekret tkwi z prostym składzie. Ja użyłam 4 x 250 gr serek śmietankowy, w sensie twaróg już zmielony. Wolę kostki niż wiaderko. Dodałam jeszcze świeżo startej skórki z cytryny. Szkoda że nie mogę dodać zdjęcia:)

    1. Hejka:) Bardzo się cieszę, że mój przepis zakończył Twoje 10-letnie poszukiwania ;)Cieszy mnie również to, że tak Ci posmakował 🙂 Uwielbiam takie komentarze! – miód na serce i duszę 😉 Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *