Cześć Ludziska moje kochane ? ? Od zawsze lubię serniki, i te na zimno i te pieczone…no i jeszcze te gotowane. Dziś proponuję Wam bardzo prosty i bardzo pychowaty ? serniczek. Przepis „zgarnęłam” z wiaderka od twarogu, ciutkę zmieniłam i jest i on. Mięciutki, wilgotniutki i urokliwy.:) I całkiem spora blacha wychodzi – u mnie była 24 x 24 cm. Samych smaczności życzę ?
Składniki:
- 1 kg twarogu – użyłam gotowego na sernik, z wiaderka
- 1,5 szklanki cukru
- 1 niepełna szklanka śmietany 30 %
- 7 jaj
- 1 budyń śmietankowy
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- kilka kropli aromatu pomarańczowego
- herbatniki do wyłożenia dna blaszki – ja dałam kakaowe
Sposób przygotowania:
Blaszkę wyłożyć herbatnikami. Żółtka oddzielić od białek i ubić z cukrem i cukrem waniliowym, aż masa stanie się jaśniejsza. Do masy dodać twaróg, wymieszać. Dodać budyń, mąkę ziemniaczaną, sól i śmietanę.
Do masy dodać ubite na pianę białka, wymieszać i wyłożyć na ciastka.
Piec w 160 st., bez termoobiegu, przez 1 godzinę, 10 minut, następnie 10 minut przy lekko uchylonym piekarniku. Po wyłączeniu piekarnik otworzyć jeszcze więcej – prawie na całość i po 20 min. wyjąć sernik.
Można polać polewą czekoladową i dowolnie udekorować. Kroić, gdy całkiem wystygnie.
Smacznegooo! 🙂
14 komentarzy
Jak ładnie wyrósł, super przepis:)
Hejka:) Dziękuję za komentarz. No i oczywiście zapraszam po kolejne pomysły. Pozdrowionka 🙂
Jaka wielkość foremki ??
Hejka:) 24 x 24 cm. Pozdrawiam 🙂
Już 2 raz zrobiłam tej sernik. Po 10 latach poszukiwań przepisu idealnego nareszcie jest !!! Smakuje jeszcze lepiej niż wygląda, jego sekret tkwi z prostym składzie. Ja użyłam 4 x 250 gr serek śmietankowy, w sensie twaróg już zmielony. Wolę kostki niż wiaderko. Dodałam jeszcze świeżo startej skórki z cytryny. Szkoda że nie mogę dodać zdjęcia:)
Hejka:) Bardzo się cieszę, że mój przepis zakończył Twoje 10-letnie poszukiwania ;)Cieszy mnie również to, że tak Ci posmakował 🙂 Uwielbiam takie komentarze! – miód na serce i duszę 😉 Pozdrawiam 🙂
Mąż przepada za sernikami?jednak nie zawsze mi się udają. Postanołam zmierzyć się z tym przepisem na te święta.? Jakie wymiary blaszki?
Hejka 🙂 Ja miałam blaszkę 24×24 cm. Jestem pewna, że się uda i mąż się ucieszy.Będę trzymała kciuki;) Pozdrawiam gorąco 🙂
Witam-ja zmodyfikowałam przepis-biszkopty zamiast(w wolne miejsca pokruszone) herbatników i śmietanę ubiłam. Dodałam więcej rodzynek .Wyszedł puszysty i wilgotny.
Hejka:) Cieszę się, gdy ktoś trochę modyfikuje, trochę zmienia pod swoje smaki, przepisy.Gotowanie nie ma być nudne.Zapraszam na inne, nie tylko serniki, przepisy. Dziękuję za opinię. Pozdrawiam gorąco 🙂 Ps. Nie daję rodzynek, bo ich od dziecka nie lubię 😉 Zamiennikiem jest u mnie żurawina.
Nie lubię spodu na ciastkach, czy może być na cieście kruchym ajesli tak to czy przy blaszce 24×24 się zmieści i nie wyjdzie poza blaszkę.
Witam cieplutko:) Jeśli kruche ciasto pod sernik będzie mniej więcej takiej grubości jak ciastka to na pewno nie wyjdzie poza blaszkę:) Pozdrawiam przedświątecznie i życzę smacznego:)
Mistrzem pieczenia nie jestem, a mimo to sernik wyszedł wyśmienicie. Smakuje fantastycznie. Dziękuję za ten przepis.
Witaj 🙂 bardzo się cieszę, że sernik wyszedł i smakuje. Zapraszam do próbowania innych przepisów. Gorąco pozdrawiam 🙂