Babki. Proste i leciutkie.

Babki. Jedna z kandyzowaną skórka pomarańczową i aromatem pomarańczowym, druga z płatkami migdałowymi i amaretto. Puszyste i mięciutkie…i leciutkie. Bardzo proste w przygotowaniu, no bo pewnie się powtórzę..ale często w prostocie siła 🙂 Dla wielbicieli babek w sam raz  – …np. dla Marzanny 😉

DSC_0884

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ½ szklanki maki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 25 dag masła
  • garść płatków migdałowych
  • garść kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • kilka kropli aromatu pomarańczowego
  • 2 łyżki amaretto
  • cukier puder do posypania

Składniki na polewę:

  • 2 łyżki śmietanki kulinarnej 12%
  • 3 batoniki z czekolady jogurtowej

DSC_0873

Dwie średniej wielkości foremki babkowe wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Masło rozpuścić na kuchence. Jajka utrzeć z cukrem, dodać mąki i proszek do pieczenia, wymieszać mikserem. Wlać gorący tłuszcz cały czas miksując. Podzielić ciasto na dwie części. Do jednej dodać kandyzowaną skórkę i aromat pomarańczowy, do drugiej płatki migdałowe i amaretto.  Wyłożyć masy do foremek  na ¾ wysokości i piec w 170 st, w termobiegu przez 50 minut.

DSC_0876

DSC_0877 Po wystudzeniu babkę pomarańczową polać polewą (rozpuścić w śmietance czekoladki), a drugą posypać cukrem pudrem.

DSC_0878

DSC_0879

DSC_0880

Smacznegooo ! 🙂

 

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *