Babka z twarogiem -regionalnie z Francji

Znów jestem 😊 Oglądam sporo programów kulinarnych, a wśród nich między innymi „Francuskie wędrówki Julie”. I to właśnie w jednym z odcinków przedstawione było ciasto z jednego z regionów Francji. Maleńki dodatek ode mnie i przepis Wam przekazuje. Ciasto jest wilgotne, nie za słodkie, oryginalne w smaku. Czuć w nim sporą ilość twarogu, którą się dodaje. Podawane jest z konfiturą lub dżemem.

Składniki:

  • 25 dag mąki pszennej
  • 25 dag cukru
  • 3 jaja
  • 0,5 kg twarogu (dałam półtłusty)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki ajerkoniaku (opcjonalnie, to ja tak sobie wymyśliłam)

Sposób przygotowania:

Jaja z cukrem  wymieszać mikserem, dodać resztę składników -masa będzie brzydka i grudkowata – i tak ma być 😉

Do formy babkowej z kominem przełożyć masę, w ogóle się nie starając, czyli po prostu byle jak ( na zdjęciu pokazałam).

Piec 1-1,10 godz., w 160 st., sprawdzając patyczkiem.

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *