Witam Was słonecznie i wiosennie? W końcu zaczyna robić się cieplej, nareszcie słoneczko nas powoli ogrzewa. No a jak wiosna na dworze to i wiosna w głowie i w sercu. Tak, jak rodzi się do życia fauna i flora, tak i my, ludki małe, zaczynamy się budzić jak te niedźwiadki ze snu zimowego? A dziś babkowo czyli wielkanocnie, choć niekoniecznie, no bo kto nam zabroni upiec babkę np. w poniedziałek? Zaintrygowało mnie w tym ciście połączenie mango ( bardzo lubię – mniam ) i masła orzechowego ( też lubię ? ) Babka mięciutka, puchata, pomysł uważam za bardzo ciekawy. Przepis zaczerpnięty z biedronkowej gazetki „Czas na Święta”, troszkę zmieniony ?
Składniki:
- 400 g dojrzałego, ale nie „ciapowatego” mango, pokrojonego w kostkę
- 120 g cukru (dałam 100)
- 120 g kremu z orzeszków ziemnych ( dałam prawdziwe masło orzechowe)
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 łyżka octu jabłkowego ( dałam ocet domowej produkcji)
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego ( jest bardziej skuteczny od aromatu ? )
- 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
- szczypta soli
- 175 g mąki pszennej
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Mango, cukier, ocet, masło orzechowe, skórkę pomarańczową i cytrynową, ekstrakt waniliowy i przyprawy zblendować na gładką masę.
W osobnej misce wymieszać mąkę pszenną i ziemniaczaną, sodę i proszek do pieczenia i przesiać przez sito, dodając do mokrej masy. Wymieszać wszystko łyżką. Całość masy wyłożyć do foremki babkowej, wysmarowanej olejem ( lub masłem) i posypanej bułką tartą.
Użyć foremki babkowej ( może być z kominem) o średnicy około 20 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st. i piec 40-50 min. ( do suchego patyczka).
Ciasto ostudzić. Można posypać cukrem pudrem lub polać dowolną polewą lub lukrem.
Smacznegooo! 🙂