Babka z mango, masłem orzechowym i cytrusową skórką

Witam Was słonecznie i wiosennie? W końcu zaczyna robić się cieplej, nareszcie słoneczko nas powoli ogrzewa. No a jak wiosna na dworze to i wiosna w głowie i w sercu. Tak, jak rodzi się do życia fauna i flora, tak i my, ludki  małe, zaczynamy się budzić jak te niedźwiadki ze snu zimowego? A dziś babkowo czyli wielkanocnie, choć niekoniecznie, no bo kto nam zabroni upiec babkę np. w poniedziałek? Zaintrygowało mnie w tym ciście połączenie mango ( bardzo lubię – mniam ) i masła orzechowego ( też lubię ? ) Babka mięciutka, puchata, pomysł uważam za bardzo ciekawy. Przepis zaczerpnięty z biedronkowej gazetki  „Czas na Święta”, troszkę zmieniony ?

Składniki:

  • 400 g dojrzałego, ale nie „ciapowatego” mango, pokrojonego w kostkę
  • 120 g cukru (dałam 100)
  • 120 g kremu z orzeszków ziemnych ( dałam prawdziwe masło orzechowe)
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 łyżka octu jabłkowego ( dałam ocet domowej produkcji)
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego ( jest bardziej skuteczny od aromatu ? )
  • 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
  • szczypta soli
  • 175 g mąki pszennej
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Mango, cukier, ocet, masło orzechowe, skórkę pomarańczową i cytrynową, ekstrakt waniliowy i przyprawy zblendować na gładką masę.

W osobnej misce wymieszać mąkę pszenną i ziemniaczaną, sodę i proszek do pieczenia i przesiać  przez sito, dodając do mokrej masy. Wymieszać wszystko łyżką. Całość masy wyłożyć do foremki babkowej, wysmarowanej olejem ( lub masłem) i posypanej bułką tartą.

Użyć foremki babkowej ( może być z kominem) o średnicy około 20 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st. i piec 40-50 min. ( do suchego patyczka).

Ciasto ostudzić. Można posypać cukrem pudrem lub polać dowolną polewą lub  lukrem.

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *