Babka baaaardzo cytrynowa !

      Witam Was gorąco 😊 … no bo jak inaczej, skoro darzę Was wielką sympatią. Przecież bez Was, mój blog nie miałby sensu. A po statystykach widzę, że i Wy lubicie czasem poczytać moje… dyrdymały,  hihi 😉 Wielkanoc…gdzieś tam czai się za rogiem…widziałam ją 😉 I w związku z tym dzisiejsza propozycja. Babka, naprawdę imponująco cytrynowa! Czyli coś co uwielbiam! A Wy?  Ciasto niezwykle proste w wykonaniu, powala swoim uroczym kwaskiem, jest milusio pulchna i to jest piękne !

DSC_0167

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/2 – 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jaja
  • 1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany
  • 3,5-4  łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • skórka otarta z 3 cytryn
  • 6 łyżek rozpuszczonego i przestudzonego masła
  • szczypta soli

Składniki na lukier:

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • sok z połowy cytryny

Na górę:

  • skórka otarta z 2 cytryn

DSC_0150

Sposób przygotowania:

Masło rozpuścić, ostudzić, dodać śmietanę, sok  i skórkę z cytryny, wymieszać. Do miski wrzucić jaja z cukrem i wymieszać mikserem. Dodać mąkę, sól i proszek do pieczenia, dalej mieszać.  Do masy jajecznej wmieszać masło ze śmietana i cytryną. Całość wylać do blaszek na niewielkie babki lub jedna dużą lub, tak jak ja zrobiłam do dwóch keksówek  (mniej więcej 10x 25 cm). Piec  w 180 st. przez 40-50 min, do suchego patyczka.

DSC_0154

DSC_0155Cukier puder  wymieszać z sokiem cytrynowym, proporcje podane w składnikach są przybliżone, trzeba je tak dopasować, żeby lukier był gęsty, pokrył ciasto i ładnie zastygł.  Na lukier posypać skórkę cytrynową.

DSC_0157

DSC_0159

DSC_0162

DSC_0163

 DSC_0164

DSC_0205

DSC_0207

Smacznegooo! 🙂

 

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge