Baaardzo cytrynowy aksamitny sernik

Kiedyś, gdzieś w Internecie znalazłam przepis na ten sernik i od razu się w nim zakochałam. Nie dość, że uwielbiam serniki to tu jeszcze połączenie z kwaśną cytryną – coś dla mnie 🙂 Co nieco pozmieniałam po swojemu, jak zwykle, ale efekt jest….niesamowity. Delikatny, fajnie kwaskowaty, cudnie aromatyczny, rozpływa się w ustach.  Użyłam oczywiście swojskiego sera, którego jakość zasługuje na mistrzostwo,  od mojego kolegi – Daniela (ja to mam fajnych kolegów ;)…). Dobrze, że przyniósł mi więcej niż kilogram, bo…oczywiście podjadałam z woreczka, tak bez niczego – taki jest pyszny! Prosty w przygotowaniu.

DSC_0848

Składniki:

  • 1 kg dobrego twarogu (najlepiej swojskiego)
  • 5 jajek
  • 6 cytryn
  • 125 g miękkiego masła (nigdy nie margaryny!)
  • 2 łyżki proszku z kisielu cytrynowego
  • 1 szklanka i 1 łyżka cukru
  • szczypta soli do ubijania białka
  • tłuszcz i mąka krupczatka do wysmarowania blachy

DSC_0834

Sposób przygotowania:

Z 6-ciu cytryn (wyszorowanych i sparzonych) otrzeć żółtą skórkę, wystrzegać się białego miąższu, bo jest gorzki), a z jednej wycisnąć sok.

DSC_0835

Twaróg zmielić 1 lub 2 razy (ja przepuściłam przez praskę, ponieważ był miękki i aksamitny).  Żółtka utrzeć z cukrem, dodać twaróg, kisiel, sok i otartą skórkę, dobrze wymieszać. Z białek z solą ubić pianę i lekko wymieszać szpatułką.  Użyć tortownicy o średnicy 25 cm, posmarować  ją tłuszczem i posypać mąką krupczatką (albo kaszą manną). Masę wyłożyć do blaszki i piec 1 godz., w piekarniku nagrzanym do 170 st, w termoobiegu.

DSC_0836

Na 10 min przed końcem pieczenia przełączyć tryb na pieczenie góra-dół i uchylić drzwiczki piekarnika, blokując je np., dużą metalową łychą. Po wyłączeniu piekarnika drzwiczki otworzyć szerzej i ciasta nie wyjmować przez min. pół godziny. Takie „kombinacje” zapobiegają opadnięciu sernika. Spójrzcie na zdjęcia – jaki równiutki 😉

DSC_0850

Widać na zdjęciu żółte pałeczki skórki cytrynowej.

Smacznegooo ! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *