Agrestowy brzydal ;)

Hejo😊 Znowu nie mogę nadążyć z robieniem wpisów…☹ Razem z czarną porzeczką zrobiłam też dżem agrestowy. Miałam agrest taki lekko żółtawy. Mimo  krótkiego smażenia i dodania galaretki z kiwi, kolor wyszedł nieciekawy; stąd nazwa 😉 Ale za to smakowo  jest superzasty 😊 Nie mogłam się oderwać od tego dżemoru, który  na zdjęciu jest w miseczce. Wpałaszowałam na bułce 😊 I to z uśmiechem 🙂

Składniki:

  • 2-2,5 kg agrestu
  • 1 kg (można trochę więcej, zależy jak słodkie są owoce)
  • 2 galaretki o smaku kiwi

Sposób przygotowania

Do rondla lub głębokiej patelni wlać pół szklanki wody i wrzucić umyte owoce. Dusić aż zmiękną (ciężko tu określić czas, bo jest względne).  Jak widać na zdjęciu, miałam niezłe przetwórstwo 😉

Pod koniec gotowania wsypać galaretki, mieszając masę, żeby  żelatyna się dokładnie  rozpuściła. Nakładać do słoików, najlepiej tzw. „dżemówek” i pasteryzować 10-15 min.

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge