Hejo😊 Znowu nie mogę nadążyć z robieniem wpisów…☹ Razem z czarną porzeczką zrobiłam też dżem agrestowy. Miałam agrest taki lekko żółtawy. Mimo krótkiego smażenia i dodania galaretki z kiwi, kolor wyszedł nieciekawy; stąd nazwa 😉 Ale za to smakowo jest superzasty 😊 Nie mogłam się oderwać od tego dżemoru, który na zdjęciu jest w miseczce. Wpałaszowałam na bułce 😊 I to z uśmiechem 🙂
Składniki:
- 2-2,5 kg agrestu
- 1 kg (można trochę więcej, zależy jak słodkie są owoce)
- 2 galaretki o smaku kiwi
Sposób przygotowania
Do rondla lub głębokiej patelni wlać pół szklanki wody i wrzucić umyte owoce. Dusić aż zmiękną (ciężko tu określić czas, bo jest względne). Jak widać na zdjęciu, miałam niezłe przetwórstwo 😉
Pod koniec gotowania wsypać galaretki, mieszając masę, żeby żelatyna się dokładnie rozpuściła. Nakładać do słoików, najlepiej tzw. „dżemówek” i pasteryzować 10-15 min.
Smacznegooo! 🙂