Zupa krem z marchewki i pomarańczy , z imbirem…fajna ;)

Ten pomysł chodził mi po głowie już od jakiegoś czasu, aż wreszcie go zrealizowałam. Zupa trochę inna niż pospolite zupy. Słodkość marchwi przełamana nietypową ostrością imbiru i lekkim kwaskiem z pomarańczy. Dodatek pumpernikla, wytrawnego w swoim rodzaju, daje naprawdę ciekawy zestaw smakowy. Koneserzy smaku na pewno docenią tę fantazję. A i Ci odżywiający się dietetycznie też powinni być zadowoleni:) Ps. Zauważcie jaki ciekawy efekt fotograficzny uzyskałam, całkiem przypadkiem – zakręcone marchewki pięknie odbiły się w misce;)

DSC_0658

Składniki:

  • 0,5 kg marchewki
  • 750 ml wody
  • 2 średnie pomarańcze
  • chleb pumpernikiel
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1 łyżka masła klarowanego

DSC_0651

Sposób przygotowania:

Marchewkę obrać, pokroić w plasterki. W garnku rozgrzać masło i podsmażyć na nim krótko marchewkę. Zalać wodą i gotować do miękkości – jakieś 15-20 min. Z jednej pomarańczy wyciąć segmenty bez skórek, a z drugiej wycisnąć sok i dodać na koniec do gotującej się marchewki. Dodać sól i imbir. Całość zmiksować blenderem na gładką masę.

DSC_0655Pumpernikiel pokroić na kwadraciki i ułożyć na zupie – nie wiem dlaczego nie toną – co ładnie wygląda 😉

DSC_0664

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge