Zupa-krem z kalafiora z kabanosem i pestkami dyni

Kolejna moja dzisiejsza propozycja to smakowita zupa z kalafiora. I to właśnie gotując ją, wykorzystałam końcówki skrzydełek, które pozostały z poprzedniego dzisiejszego przepisu – taka gospodarność przy produktach kuchennych czasem się przydaje. Smak podkreśliłam pieprzem ziołowym, kabanosem i pestkami dyni. Dało to ciekawy efekt. Spróbujcie:)

DSC_0126

Składniki:

  • 4 końcówki skrzydełek (lub inne części z drobiu na wywar)
  • 1,5 l wody na wywar
  • ½ średniej wielkości kalafiora
  • 2 nieduże ziemniaki
  • 1 mała marchew
  • 1 mała pietruszka
  • mały kawałek selera ( np.2×3 cm)
  • 1 łyżka przyprawy typu vegeta (wiem, że to końca wartościowe i zdrowe…ale ja ją po prostu lubię)
  • 1, 5 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 liść laurowy
  • kawałek cienkiego kabanosa – ok.10 cm (takiego jaki lubicie)
  • 1 łyżka pestek dyni (na talerz)
  • 2 łyżki śmietanki kulinarnej – 12%, dla smaczku 😉

DSC_0112

Ugotować wywar  na drobiowych częściach. Warzywa pokroić  i wrzucić do wywaru,  po chwili wrzucić kalafiora podzielonego na różyczki. Dodać przyprawy i gotować do miękkości.

DSC_0111

Następnie  wyjąć z wywaru  kostki i liścia i wszystko zmiksować blenderem na gładki krem, dodając śmietankę kulinarną.

DSC_0121

Na suchej patelni uprażyć pestki dyni, a potem podsmażyć kabanosa, pokrojonego w malutkie plasterki. Zupę wlać do talerza, posypać pestkami i kabanosem. Ozdobić np. koperkiem.

DSC_0129

Smacznegooo ! 🙂

 

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge