Zupa chrzanowa z „sambalolkowymi” kulkami…

U mnie od lat na Wielkanoc jada się biały barszcz na wędzonce, z szyneczką, wędliną, jajkiem. Dzisiejsza propozycja to alternatywa to białego barszczu czy  żurku. Jest równie ciekawa smakowo i taka Wielkanocna. Smaczna, bo chrzan daje swój specyficzny smak, a do tego pikantne pulpeciki. Myślę, że warto spróbować, niekoniecznie tylko na święta:)

DSC_0843

Składniki na zupę:

  • 2 l wody
  • 3 liście laurowe
  • 6 szt. ziela angielskiego
  • 1 łyżka soli
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 łyżeczka białego pieprzu
  • ½ szklanki śmietanki kulinarnej do zupy – 12%
  • 6 łyżeczek chrzanu ze słoiczka ( można dać więcej, zależy jaką ostrość lubicie)
  • gałązka natki pietruszki

Składniki na pulpety:

  • 30 dag mięsa mielonego (dałam indycze, ale można inne)
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1 łyżka papryki słodkiej (dałam oryginalna węgierską, o ślicznej barwie)
  • 1 łyżka tartej bułki
  • 2 łyżki sosu sambal oelek
  • 2 łyżki masła klarowanego do smażenia

Dodatkowo:

  • 4 jajka ugotowane na twardo i pokrojone wzdłuż na ćwiartki

Sposób przygotowania:

Do garnka wlać wodę, dodać liście, sól i ziele, zagotować. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i ugotować do miękkości. Dodać śmietankę i chrzan. W misce wymieszać mięso, jajo, przyprawy i bułkę.

DSC_0833Formować pulpety wielkości czereśni ( z tej porcji mięsa wyszło mi 20 szt. )

DSC_0834Pulpety usmażyć na rumiano na maśle,

DSC_0841wrzucić do zupy razem z tłuszczem ze smażenia, zagotować i wyłączyć ogień. Zupę wylać na talerz, dodać 2-4 ćwiartki jajka, listki pietruszki,spożywać na ciepło.

DSC_0846

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge