Żeberka w popisowym sosie śliwkowym

           To jest mistrzostwo! Takie żeberka nie znajdują sobie równych, a konkretnie to sos wszystko robi, bo jest genialny ! Od razu powiem, że jeśli ktoś nie lubi pichcić, to nie będzie mu się chciało trochę popracować, natomiast prawdziwy  koneser smaku – zakocha się 🙂 Tym daniem możecie popisać się przed znajomymi na przyjęciu grillowym. Znajdujemy tu połączenie smaku  polskiego, orientalnego i hinduskiego  -tak przynajmniej ja sądzę. Ale co ja będę zachwalać – trzeba po prostu zrobić i spróbować:)

DSC_0869

Składniki:

  • 1 kg wieprzowych żeberek
  • 7-8 ząbków czosnku polskiego (chińskiego trzeba użyć więcej, bo nie ma mocy)
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu utłuczonego w moździerzu
  • 1 ½ soli morskiej średnioziarnistej
  • tłuszcz do smażenia

DSC_0852

Składniki na sos:

  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 1 łyżeczka utartych w moździerzu goździków
  • 1 łyżeczka utartego w moździerzu ziela angielskiego
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 5 łyżek powideł ze śliwek węgierek
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1/3 szklanki pikantnego keczupu
  • 2 kieliszki czerwonego wytrawnego wina
  • 3 łyżki sosu sambal oelek
  • 4 łyżki posiekanych drobniutko orzechów laskowych ( ja użyłam specjalnej maszynki do rozdrabniania orzechów)
  • 2 łyżeczki soli

DSC_0855

Sposób przygotowania żeberek:

Żeberka podzielić na mniejsze kawałki np. po dwa żeberka, dobrze natrzeć przyprawami i odstawić na 2-3 godziny. Następnie zrumienić je na gorącym oleju, zalać wrzątkiem i podusić jakieś pół godziny. Następnie wyjąć i ułożyć na grillu, na patelni grillowej lub w piekarniku. Gdy się trochę podpieką, wyłożyć na żeberka sos i piec lub grillować przez jakieś 10 minut.

Sposób przygotowania sosu:

Cebulę drobno posiekać wrzucić do  rondelka lub na patelnię i zeszklić. Następnie wrzucić mokre składniki tj, keczup, powidła, wino, sos, wszystko wymieszać i dodać pozostałe składniki. Mieszając podusić sos ok. 5-8 min.

DSC_0871

Smacznegooo ! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge