Zapiekany, smakowity chlebek do grilla i nie tylko…

Taki niby zwykły chlebek, a na każdym spotkaniu przy grillu robi furorę i najszybciej znika ze stołu 😉 To nie oznacza, oczywiście, że można go tylko stosować do grilla. Znakomicie sprawdza się np. do śniadania. Dodatki przypraw do masła można sobie skomponować dowolnie z takich, które lubicie. Mogą to być np. zioła prowansalskie, mieszanka pieprzy, dodatek sosu pomidorowego itd… Mnie najbardziej smakuje taki jeszcze gorący 😊 Zaskoczcie zatem swoich przyjaciół tym przepisem… a weekend za pasem 😉

DSC_0990

Składniki:

  • 1 chleb – średniej wielkości, taki, który lubicie (ja użyłam ze zbóż mieszanych, niekrojony)
  • 200g masła
  • 1 łyżeczka soli ziołowej
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego z pietruszką (jeśli takiego nie macie można dodać po prostu świeżej lub suszonej pietruszki)

Sposób przygotowania:

Chleb pokroić na kromki i nie rozkładać ich.

DSC_0968Masło wyjąć wcześniej z lodówki, żeby miało temperaturę pokojową i dobrze się smarowało. Jeśli zapomnimy, można masło ogrzać przez chwile w mikrofali.

DSC_0977Następnie do masła wrzucić przyprawy, dobrze wymieszać. Każdą kromkę smarować i składać znów w bochenek.

DSC_0985Chleb owinąć dokładnie folią aluminiową i piec w 180 st. przez 20-30 minut. Pod koniec pieczenia, folię rozwinąć na górze i przez 5-8 minut piec z podpiekaniem od góry, żeby skórka na górze stała się chrupiąca.

DSC_0989

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge