Zapiekanka z makaronem, jabłkami, żurawiną, orzechami…

Makaronowo dziś u mnie – tak się złożyło😉 Super, że mamy w sklepach taki wybór makaronów. Kupiłam jakiś czas temu makaron cynamonowy z myślą o takiej właśnie zapiekance – i dziś przyszedł czas na realizację planu. Sposób przygotowania bardzo prościutki, a smak swojski i wspaniały 😊  Moje dziewczyny lubiły ten deser jak były małe i lubią do tej pory. Zapraszam więc do zrobienia😊

DSC_0821

Składniki:

  • 400 g makaronu cynamonowego (tagliatelle)- jeśli takiego nie dostaniecie, to można użyć zwykłego i doprawić cynamonem
  • 125 g masła
  • 3 jajka
  • 5 łyżek żurawiny kandyzowanej (lub suszonej)
  • 5-7 łyżek orzechów rozdrobnionych (dałam ziemne prażone)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (prawdziwego)
  • 150 g cukru pudru
  • 1 słoik jabłek na jabłecznik (0k. 1 l)

DSC_0809

Sposób przygotowania:

Makaron ugotować al dente, odcedzić. Do ciepłego wrzucić masło, żeby się roztopiło. Gdy przestygnie dodać jabłka, cukier puder, żurawinę i roztrzepane jajka. Wszystko dokładnie wymieszać

DSC_0811i ułożyć w  żaroodpornym naczyniu z pokrywką. Wierzch posypać cukrem waniliowym i orzechami.

DSC_0812Piec  w 180 st. przez 50 min.

DSC_0815Podawać na ciepło  z dodatkiem bitej śmietany lub lodów lub zwyczajnie na zimno – też smakuje 😊

DSC_0818

Smacznegooo!:)

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge