Zapiekanka – chlebianka – „hicior” ;)

Przeglądy lodówek to skarbnica smaku ! 😉 A ponadto zwalczamy marnotrawstwo jedzenia i tworzymy niepowtarzalne, często bardzo wykwintne smaki. Ta zapiekanka lekko przypomina pizzę, ale jest o wiele prostsza w przygotowaniu i … czyści lodówkę. Dodatek owoców, w tym przypadku jabłek, podkreśla niesamowicie smak i dodaje wykwintności, cieszy konesera smaku 😉 Konsystencja świetnie nadaje się do krojenia. I student, i oszczędna gospodyni – będą zadowoleni 🙂

dsc_0594

Składniki:

  • 6 niedużych, trochę nieświeżych, lekko podsuszonych bułek
  • 10 cm kiełbasy, która została w lodówce
  • 4 cm słoniny lub podgardla ( ja użyłam resztkę słoniny prasowanej)
  • 5 cm wędliny wędzonej (ale takiej prawdziwej, nie smarowanej płynem wędzarniczym !, ja użyłam prosciutto)
  • ½ puszki łososia ( jeśli Wam zostanie tuńczyk – też może być)
  • 1 średnia cebula
  • 8 jaj
  • 10-15 dag serów żółtych, resztek
  • ½ l mleka ( dałam 1,5 %)
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 2 niewielkie jabłka, kwaskowate i twarde ( jak macie na zbyciu brzoskwinie, nektarynki, śliwki, gruszki lub inne owoce – też się świetnie będą nadawały)

Trochę czerstwa buła…

dsc_0582resztki wędlin z lodówki…

dsc_0583kawałki sera, resztki łososia i cebula też się znajdą…

dsc_0585i jabłka, które na pewno długo nie poleżą…

dsc_0586Bułki pokroić w kostkę wielkości  mniej więcej 2×2 cm i wrzucić do brytfanki o powierzchni 30×20 cm, wysmarowanej tłuszczem.  Wędliny pokroić w kostkę 1×1 cm. Sery zetrzeć na tarce o oczkach mniejszych niż jarzynowe. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w plasterki z ósemek.  Cebulę pokroić w kostkę. Wędliny podsmażyć na patelni, dodać  cebulę, a po chwili jabłka i łososia. Podsmażoną mieszaninę wyłożyć na bułkę.

dsc_0588Jajka roztrzepać trzepaczką na jednolity płyn. . Do roztrzepanego jajka dodać ser i przyprawy, zalać tym bułkę i wędliny.

dsc_0590Piec przez pół godziny w 180 st. w termoobiegu. Najlepiej smakuje na ciepło, ale zimne też jest ok. 🙂

dsc_0591Smacznegooo! 🙂

 

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge