Zamykamy pieczoną paprykę ;)

Kiedyś kupiłam w sklepie pieczoną paprykę w słoiku i bardzo mi zasmakowała. Postanowiłam wymyślić sobie swój przepis na podobną i wyszło mi to fajnie. Dlatego też z przyjemnością się z Wami podzielę przepisem. Taka papryka nadaje się świetnie do różnego rodzaju past, sosów i na kanapkę.

DSC_0973

Składniki:

  • 5 kg czerwonej papryki

Składniki na zalewę:

  • 0,5 l soku z pieczenia papryki
  • sok z 1 cytryny
  • 4 średnie ząbki czosnku
  • 1,5 łyżki cukru
  • 2 łyżki soli
  • 0,5 szklanki oliwy
  • 1 łyżeczka oregano

Sposób przygotowania:

Paprykę ułożyć w całości lub przekrojoną na pół, skórą do góry, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 1 godz. w 150-170 st, w termoobiegu. Gdy pieczemy w całości, w połowie pieczenia, przełożyć paprykę na drugą stronę.

DSC_0910

Gdy będzie mocno rumiana, trochę przypalona – wyjąć  i ciepłą jeszcze obierać ze skóry.Można zaraz po upieczeniu przykryć folia aluminiową – ułatwia obieranie. Podzielić na mniejsze kawałki i ułożyć w słoikach. Składniki zalewy zagotować, lekko przestudzić i zalać paprykę. Pasteryzować 10-15 min.

DSC_0914

DSC_0969

DSC_0971

🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge